Železara Smederevo

Vesti 12. apr 201611:42 > 11:48
Izvor: N1

Od kako je 2012. godine Vlada preuzela Železaru od Ju-Es stila za jedan dolar, traje potraga za strateškim partnerom. U ovom izadanju Istinomer “Amnezije” pogledajte ko je sve obećavao rešenje za Železaru i ko je sve, prema rečima različitih političara, bio zainteresovan za ovu kompaniju.

Američka kompanija Ju Es Stil 2003. je otkupila smederevsku železaru za 23 miliona dolara, ali se nakon devet godina povlači zbog loše situacije na svetskom tržištu čelika. Te 2012. godine raspisana su dva tendera, ali kupca nije bilo.

Ni novi tender 2014. nije doneo rešenje za Železaru. Nakon neuspelih pregovora sa Esmarkom, u martu 2015. Vlada odlučuje da angažuje profesionalni menadžment.

Premijer Vučić obećava da će Železaru voditi “najbolji ljudi na svetu” i da neće biti otpuštanja. Najavljeno je i da će Železara posle samo četiri meseca poslovati profitabilno.

Ugovor sa novim menadžmentom nije objavljen, pa nije poznato kakvi su bili njihovi planovi, ali se zna da profita u prošloj godini nije bilo.

Početkom marta ove godine raspisan je novi tender, na koji se prijavila samo kineska kompanije HBIS. A premijer Vučić je već nekoliko puta obećao da “Kinezi ulaze u Železaru u julu”.


Kao i uvek, događaje su praćeni kroz javno dostupne podatke iz medija kako bi se čitateljkama i čitaocima predstavilo i kako mediji utiču na formiranje javnog mnjenja.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pogledati ovde.