Šabić: Građani sumnjaju da stranke koriste njihove podatke

Vesti 12. apr 201611:43 > 11:47
www.mc.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je sve učesnike u izbornom procesu da su dužni da se prema ličnim podacima građana odnose u skladu sa zakonom.

U saopštenju se navodi da su se Povereniku obratili građani i medija koji izražavaju sumnju da aktivisti političkih stranaka u okviru izborne kampanje nezakonito koriste lične podatke građana, uključujući i one koji se odnose na specifična svojstva, korisnik socijalne pomoći, penzioner, imaju člana porodice sa invaliditetom i slično.

Obrada navedenih i drugih ličnih podataka građana, bez osnova u zakonu i bez njihovog pristanka, je nedopuštena i kažnjiva, navodi se u saopštenju.

Sličnih pojava bilo je i tokom ranijih izbora i poverenik je na njih upozoravao i reagovao u skladu sa svojim ovlašćenijma, uključujući i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih funkcionera vlasti, odnosno političkih stranaka.

Prekršajni postupci su u nekim slučajevima doveli do kažnjavanja odgovornih funkcionera, ali samo skromnim, zakonom predviđenim prekršajnim kaznama, dodao je Poverenik.

Poverenik je podsetio da na odredbe člana 146 Krivičnog zakonika:

„Ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko protivno zakonu prikuplja podatke o ličnosti građana ili tako prikupljene podatke koristi.

Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom do tri godine“.

Građani koji sumnjaju da je izvršeno krivično delo iz stava tri tog člana imaju pravo da se obrate nadležnim, tužilaštvu i MUP a ovi organi imaju obavezu da okolnosti provere te da prema izvršiocima krivičnih dela preduzmu zakonom predviđene mere, poručio je Poverenik.