Sud: FHP da isplati Dikoviću 550.000 za duševnu bol

Vesti 12. apr 201611:28 > 19:16
Izvor: N1info

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da Fond za humanitarno pravo isplati načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću 550.000 dinara jer mu je iznošenjem neistina u Dosijeu "Ljubiša Diković", Fond naneo duševne boli, saopštio je danas FHP.

Kako se navodi u saopštenju, duševnu bol Dikoviću je nanela i predsednica FHP-a Nataša Kandić iznošenjem u javnost netačnih činjeničnih optužbi i vrednosnih sudova koji imaju uvredljivu konotaciju i povređuju ljudsko dostojanstvo.

Međutim, u odnosu na Natašu Kandić, kako tvrdi njen advokat, Dikovićev zahtev je odbijen, pa će načelnik Generalštaba osnivaču Fonda za humantirano pravo morati da isplati sudske troškove od 96.000 dinara.

U Dosijeu se „iznose činjenice o postupanju Dikovića, nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade, tokom rata na Kosovu i BiH, kao i dokazi haškog Tribunala o počinjenim ratnim zločinima u njegovoj zoni odgovornosti“.

Presuda je doneta 3. marta 2016. godine.

FHP je ocenio da presuda sadrži više kontradiktornih i paradoksalnih zaključaka o osnovanosti navoda iz Dosijea „Ljubiša Diković“.

„Sud ne samo da je odbio sve dokaze koje su podneli FHP i Nataša Kandić, nego je odbio i predlog da se postupak prekine dok Tužilaštvo za ratne zločine ne završi predistražne radnje, koje sprovodi nakon što je FHP podneo krivičnu prijavu protiv načelnika Generalštaba VS i drugih pripadnika 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije“, navodi se u saopštenju.

FHP je ocenio i da je tokom postupka sudija Gordana Aranđelović Dikoviću pružala preteranu zaštitu, jer je odbila sve dokaze FHP-a i Nataše Kandić, ali i „nezakonito uskratila medijima pravo da prate ročište na kojem je Nataša Kandić trebalo da postavlja pitanja generalu Dikoviću“.

Diković je tužbu za naknadu štete podneo u februaru 2013. godine, zbog povrede ugleda i časti objavljivanjem dosijea „Ljubiša Diković“ u kojem se navodi da postoje indicije da je on počinio ratne zločine, sa zahtevom da mu FHP i Nataša Kandić isplate milion dinara.

Detalje ima Đorđe Nasković: