LSV: Potezu Hrvatske se raduje upravo Šešelj

Vesti 08. apr 201620:58 > 21:08
Izvor: N1

Na vest o tome da je Hrvatska blokirala Srbiju po pitanju otvaranja Poglavlja 23 reagovao je premijer Vučić, rekavši da je Vlada Srbije zaprepašćena i da nije postojao ni jedan valjani razlog za tako nešto. Reakcije pristižu i iz stranaka.

Odlukom da blokira otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima o priključenju Srbije Evropskoj uniji, Republika Hrvatska nanosi veliku štetu ne samo evropskom putu Srbije, nego i evropskoj perspektivi regiona. Ukoliko aktuelno rukovodstvo Republike Hrvatske nije toga svesno, najmanje što očekujemo jeste da im to njihovi evropski partneri objasne, saopšteno je iz LSV.

Ako ima mudrosti i iskrene želje za stabilnošću, pomirenjem, ukidanjem granica i rešavanjem svih otvorenih pitanja sa Republikom Srbijom, blokada evropskog puta je nešto što Republika Hrvatska nikako ne bi trebalo da učini. Njihovi zahtevi u smislu pomoći hrvatskoj nacionalnoj zajednici, pitanju Haškog tribunala i suđenja za ratne zločine, od ovog momenta sigurno nisu bliže rešenja. Njihovom potezu u Republici Srbiji danas se raduje upravo Vojislav Šešelj, navodi se u saopštenju LSV.

DSS i Dveri: Srbija prihvatila da bude talac

Demokratska stranka Srbije (DSS) i pokret Dveri ocenili su da odluka Hrvatske da ne podrži otvaranje poglavlja 23 jasno pokazuje da je Srbija prihvatila da bude talac interesa Sjedinjenih Američkih Država, ali i „minornih zemalja Evropske unije kao što je Hrvatska“.

„Ulazak u EU nije državni, nacionalni i ekonomski interes Srbije. Zbog toga bi za Srbiju najbolje bilo da se pregovaračka poglavlja za prijem nikada i ne otvore, iako se u narednom periodu može očekivati da Hrvatska ipak da saglasnost kako bi pregovaračko Poglavlje 23 bilo otvoreno“, ocenile su DSS i Dveri u saopštenju.

Ta koalicija je dodala i da se može samo pretpostaviti kakve su pred Srbijom ucene oko rasprodaje prirodnih resursa, priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, uvodjenja sankcija Rusiji i dozvoljavanja uvoza genetski-modifikovanih proizvoda.

SVM: Zapanjujuće

Savez vojvođanskih Madjara (SVM) saopštio je da je sa nerazumevanjem primio informaciju da je Hrvatska blokirala pregovore o otvaranju Poglavlja 23, koje sadrži veoma važna pitanja za nacionalne zajednice.

Predsednik SVM Ištvan Pastor u pisanoj izjavi je ocenio da je to posebno zapanjujuće jer je hrvatska nacionalna zajednica bila veoma kooperativna tokom izrade Manjinskog akcionog plana, koju je Vlada Srbije usvojila 3. marta 2016. godine.

Ta strategija, prema njegovim rečima, dugoročno, do dana pristupanja EU, propisuje šta Srbija treba da uradi po pitanju manjinskih nacionalnih zajednica.

Manjinski akcioni plan je posle višemesečnog procesa usklađivanja podržao i usvojio i Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine.

„SVM se zalaže za što skorije otvaranje svih poglavlja o pristupanju, tako i Poglavlja 23, a istovremeno smo ubeđeni i u to da o spornim pitanjima treba razgovarati u pripremnoj fazi kako bi se postigli usaglašeni stavovi, jer rešenje nije u tome da se skoro na ucenjivački način blokiraju započeti procesi“, poručio je Pastor.

Komitet za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) je ranije danas u Briselu postigao saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, ali Hrvatska jedina i dalje odbija da pristane i na otvaranje poglavlja 23, rekli su agenciji Beta zvaničnici u EU koji su pratili sastanak COELA-e.