Tači: Biću čuvar ustavnosti, ljudskih prava i sloboda

Vesti 08. apr 201612:46 > 12:50
Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Novi predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je na inauguraciji u Prištini da će biti čuvar ustavnosti, ljudskih prava i sloboda za sve građane Kosova bez razlike.

„U našem demokratskom sistemu predsednik je čuvar ustavnosti. Od trenutka kada sam položio zakletvu, ja sam čuvar tog dokumenta“, kazao je Tači.

Rekao je da će mnogo raditi na „jačanju državnosti Kosova“, na međupartijskom dijalogu, na evropskim integracijama i da će se zalagati protiv ekstremističkih pojava koje dovode u pitanje budućnost Kosova.

„Ponudiću mogućnost dijaloga bez partijskih razlika. Biću zajedno u političkoj bici za integracije u EU. Garantujem vam da će Kosovo dati jak doprinos u borbi protiv terorizma. Kosovo poznaje kulturu pregovaranja i o pitanjima o kojima možemo da se dogovaramo imamo otvorena vrata i srca“, kazao je Tači, ističući da je Kosovo deo globalne alijanse u borbi protiv ekstremizma.

Tači je istakao značaj dijaloga sa Srbijom, rekavši da je doprineo relaksiranju odnosa u celom regionu.

Prethodno je održana simbolična smotra počasne jedinice Bezbednosnih snaga Kosova, a potom je dosadašnja predsednica Atifete Jahjaga uručila Tačiju Ustav Kosova.

Inauguraciji Tačija je prisustvovalo oko 1.200 zvanica, među kojima su bili i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Albanije Bujar Nišani, predsednik albanskog parlamenta Iljir Deda, predsednik Vlade Albanije Edi Rama i predsednik Parlamenta Turske Ismailj Kahraman.

Delegacije zemalja „velike petorke“ su predvodili politički direktori ministarstava spoljnih poslova, dok je delegaciju SAD predvodio pomoćnik američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji.

Ceremoniji su, kako su saopštili iz kabineta kosovskog predsednika, prisustvovali predstavnici 50 država.

Pre inauguracije nepoznate osobe su aktivirale suzavac, zbog čega je policija uhapsila više ljudi. Odgovornost za taj incident preuzeo je Pokret Samoopredeljenje.