Stefanović o promeni imena: Radili su sve da nas zaustave

Vesti 07. apr 201618:58 > 19:12
N1

Levica Srbije predala je svoju listu iz drugog pokušaja jer Republička izborna komisija i Upravni sud nisu prihvatili listu na kojoj se nosilac nazvao nadimkom. Da ne bi menjao ime liste, lider te partije odlučio je da promeni sopstveno: Borislav Stefanović od sada je Borko. Imaju li uporišta njegove tvrdnje da je neko želeo da zaustavi Levicu?

Ima više od 15 godina, niti mu se sudi, niti je osuđen, ne pokušava da izbegne neku obavezu, niti da sebi da pogrdno ime – i zato ispunjava sve uslove iz člana 346. Porodičnog zakona da promeni ime. Za promenu ličnog imena bio je potreban samo njegov potpis, za promenu imena liste 10.000 novih.

“Ja ne misim da sam promenio ime, svi građani Srbije i moja porodica, i šira i uža, ceo život me zovu Borko i znaju kao Borko. Nisam se ja nazvao Dragan ili Marko, pa da neko kaže: ‘Jao vidite on je promenio ime’. Uradio sam to baš zato da bi naša ideja pobedila i da bismo mogli da se borimo do kraja, jer ako uradite sve da nas zaustavite, vežete nam i ruke i noge, i kažete ‘ne možeš sad da se kandiduješ zato što ko si ti da određuješ kako će se tvoja lista zvati’”, kaže Stefanović.

Kako će se lista zvati – određuje Zakon o izboru narodnih poslanika koji u članu 42. kaže: U nazivu liste može stajati i nosilac liste imenom i i prezimenom. Na taj Zakon poziva se i RIK.

„Nisu osnovane optužbe da RIK bilo koga opstruira. RIK postupa isključivo u skladu sa zakonskim normama, kao i u skladu sa stanovištem Upravnog suda, kao drugostepenog organa“, naveo je predsednik RIK-a Dejan Đurđević.

Upravo je Upravni sud tako oborio listu Glišić – Parović, jer i jednom i drugom u nazivu fali ime. Pavle Dimitrijević iz Izborne posmatračke misije „Građani na straži“ kaže da je, shodno tim tumačenjima i odredbama zakona, jasno da ni nadimak ne može biti deo izborne liste.

Predsednik RIK-a ostao nam je dužan odgovora da li se Zakon u međuvremenu menjao, budući da je na parlamentarnim izborima 2003. lista Zajedno za toleranciju u nazivu imala „Čanak, Kasa, Ljajić“.

Poštujući sadašnji zakon, Levica Srbije predala je izbornu listu. Iako bi, posle izbora, Stefanović mogao opet da postane Borislav, on to ne planira da uradi.

“Ja znam da je čudno i znam da je neuobičajeno, ali ne osećam se drugačije, jer ja jesam Borko i ja sam Borko, i neka to na neki način bude i naša poruka”, poručuje lider Levice Srbije.