Nikolić odlikovao čoveka optuženog za genocid u Darfuru

REUTERS/Marko Đurica

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je sudanskog predsednika Omar Hasana al-Bašira, optuženog za genocid u Darfuru, upozorava Koalicija za Međunarodni krivični sud. Odlikovali smo ga zbog Kosova, kaže Ivan Mrkić.

Koalicija za Međunarodni krivični sud, nevladina organizacija sa sedištima u Njujorku i Hagu čiji su ciljevi poboljšanje međunarodne saradnje sa Tribunalom u Hagu, kao i omogućavanje njegove pravičnosti i nepristrasnosti, u otvorenom pismu upozorila je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je povodom proteklog Dana državnosti Srbije u februaru odlikovao sudanskog predsednika Omar Hasana al-Bašira, optuženog za genocid počinjen u regionu Darfura, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međunarodni krivični sud je za njim u dva navrata, 2009. i 2010, izdavao naloge za hapšenje, ali Sudan odbija da izruči svoje državljane Tribunalu u Hagu.

Al Bašir je, navedeno je na sajtu predsednika Srbije, odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Sudan.

Ali Vuilemin Grendel, predstavnica nevladine organizacije Koalicija za Međunarodni krivični sud, upozorava da se Nikolić time oglušio o obaveze koje je Vlada preuzela pristupajući Međunarodnom krivičnom sudu, degradirajući pritom kako tu instituciju, tako i državu Srbiju.

“Naša konkretna poruka predsedniku Srbije je da razmotri svoju odluku o odlikovanju predsednika Al-Bašira, jer smatramo da to degradira kako samo odlikovanje tako i pravosudni sistem zasnovan na Rimskom statutu, međunarodnom ugovoru kojim je stvoren Međunarodni krivični sud. Srbija je potpisnica Rimskog statuta, što znači da ima odgovornost da podržava pravne ali i moralne obaveze iz Rimskog statuta“, kaže za Radio Slobodna Evropa Ali Vuilemin Grendel.

Mrkić: Al-Bašir odlikovan zbog Kosova

Savetnik za spoljnu politiku predsednika Nikolića, Ivan Mrkić, za list Danas kaže da je Al-Bašir odlikovan zato što je na čelu države koja nije priznala Kosovo.

Mrkić je naglasio da je pored Sudana, iz istog razloga, odlikovano još tridesetak drugih afričkih država. „Došao red na Afriku, a isto odlikovanje su već dobile azijske zemlje koje ne priznaju Kosovo. Odlikovan je, dakle, predsednik Sudana pored predsednika tridesetak drugih afričkih država“, rekao je Mrkić.

On je dodao da je odlikovan i predsednik Komisije afričke unije Erastus Mvenča, kao i južnoafrički predsednik Džejkob Zuma. „Već su nas kontaktirali o ovom pitanju iz EU, pa smo im pružili potrebna objašnjenja”, kaže Mrkić.

Na pitanje da li je predsednik Srbije bio upoznat, pre tog odlikovanja, sa činjenicom da je sudanski predsednik odbegli optuženik Međunarodnog krivičnog suda, Mrkić kaže da se to „odlikovanje nije moglo zaobići“.