Uskoro panik-tasteri u zdravstvenim ustanovama

Vesti 05. apr 201615:08 > 15:11
Fonet

Zdravstvene ustanove u Srbiji za nekoliko meseci dobiće panik tastere za šta će se zalagati Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kako bi se žene u ovom sektoru zaštitile, rekla je u utorak potpredsednica Vlade i predsednica tog tela, Zorana Mihajlović.

Ona je na sastanku sa potpredsednicom Vlade i ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i predstavnicama Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije razgovarala o problemima sa kojima se na poslu susreće 63.000 medicinskih sestara u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Medicinske sestre i tehničari u Srbiji zahtevaju i da se poveća broj zaposlenih na teškim radnim mestima, da država prepozna visokoobrazovane medicinske sestre da bi one bile plaćene u skladu sa svojim obrazovanjem, da sestre starije od 50 godina ne rade u tri smene te da se na najtežim odeljenjima, poput odeljenja intenzivne nege nakon pet godina rada uvede obavezna pauza od godinu dana na lakšem radnom mestu.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije čini 95 odsto žena, 63.000 medicinskih sestara. Visoko obrazovane medicinske sestre trenutno ne prepoznaje ni katalog radnih mesta jer ih nema u šifarniku, što je problem sa kojim se bore već 13 godina, poručila je predsednica ovog sindikata Dragica Ćurčić.

Udovički je istakla da se o problemu medicinskih sestara razgovarati da očekuje da Zakon o zaposlenima i zaradama u javnim službama i Zakon o sistemu plata u javnom sektoru reše to pitanje.