Diplome iz Prištine važe u celoj Srbiji, a srpske u Prištini

Vesti 04. apr 201614:00 > 14:04
Izvor: N1

Međusobno priznavanje diploma izdatih u Srbiji i na Kosovu, tema je još od dogovora u okviru tehničkog dijaloga u Briselu iz 2011-te. Od tada pa do danas, Kosovo nije priznavalo diplome Srbije, niti Srbija one kosovske.

Drugi sporazum o diplomama postignut je 29. septembra 2015. godine i zasniva se na onom iz 2011.godine, koji je proširen i obuhvata priznavanje svih diploma, od osnovnih do doktorskih, kaže Arjeta Redžaj, savetnica kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri.

„Više od pet godina, Srbija je odlagala da počne primenu sporazuma o međusobnom priznanju univerzitetskih diploma, postignutog 2011. godine. Od danas svi zainteresovani mogu da se prijave u ministarstvima obrazovanja Kosova i Srbije”, rekla je Redžaj.

Student na Prištinskom univerzitetu, Raif Selimi koji dolazi iz Preševa, kaze da će mu od danas biti lakše da razmislja o povratku u zavičaj.

„Ovaj dogovor je veoma važan za mene pošto dolazim iz Preševa. Do sada me je ograničavalo nepriznavanje diploma, a sada imam otvorenu opciju da se vratim kod porodice u Preševo i da tamo tražim posao”, kaže Raif.

Sporazum o priznavanju diploma važi samo za diplome koje su izdate od strane akreditovanih univerziteta Kosova i Srbije.

Međusobno priznavanje diploma Kosova i Srbije biće vršeno putem procesa njihove međunarodne sertifikacije od strane trećeg lica. U ovom slučaju sertifikaciju obavljati Asocijacija evropskih univerziteta, nakon čega će se diplome priznavati na obe teritorije.