Zorić: Nekome je odgovaralo da Šešelj bude oslobođen

N1

U ovom političkom trenutku je odgovaralo da presuda Šešelju bude takva, odgovaralo je onima koji finansiraju Haški tribunal, rekao je novinar Sputnika Nenad Zorić.

Vojislav Šešelj je u četvrtak oslobođen je po svim tačkama optužnice.

Zorić kaže da posao Haškog tribunala možda nije bio da miri narode, ali ne bi trebalo ni da ih svađa.

„Taj Hag od početne ideje da osudi ljude za zločine koji su se dešavali, on je samo izazivao neke nove trzavice. Zanimljiva je teza da funkcija suda nije pomirenje nego pravda. Ali ja mislim da nije  bilo čak ni pravde. Neki analitičari kažu da je to politički sud. Sve zavisi od političkog trenutka“, kaže Zorić.

Novinar Sputnik Srbija dodaje da je zanimljivo da za Oluju niko nije osuđen, a za zločine na Kosovu je oslobođeno pet osoba.

„Ramuš Haradinaj je slobodan čovek, stavio je kravatu. Imate i Hašima Tačija, koji poziva predsednika Srbije da mu dođe na inauguraciju“, kaže Zorić i dodaje da je Haški tribunal plaćen da nađe i zaštiti svedoke.

Šešelj je 12 godina tamo proveo, što nisu toliko istraživali Haradinaja?“

Na pitanje da li je neobično učešće glumaca i uopšte kulturnih radnika u kampanjama, Zorić je kao primer pomenuo kada je napadnut Ante Tomić u Splitu.

„To mogu samo protuve da urade. Ali da je on bio deo neke stranke, sigurno bi ona dobila glasove. Ovde su javne ličnosti postali svi, pa je to malo izgubilo težinu“, kaže Zorić.

„Alergičan sam na sindikate“

Novinar Sputnika kaže da ima utisak da vođe sindikata jako dobro žive.

„Prekovremeni rad mora biti plaćen, i rad mora biti plaćen. Treba smanjiti poreze na platu. 70 posto dajemo državi od plate! Za to treba da se bore sindikati“, kaže Zorić.

On je komentarisao ideju da radni dan traje kraće za jedan sat.

„Poslodavac i zaposleni treba da odluče u dogovoru koliko će da radi. Voleo bih da uvedemo da radnik bude plaćen po učinku. Ne možete vi od nekih profesija očekivati da radi striktno 7 sati, treba raditi koliko ima posla“, kaže Zorić.

Novinar Sputnika smatra da u Srbiji neki radnici imaju naviku da se okreću državi, a ne sopstvenim sposobnostima.

„S jedne strane, radnik u Srbiji je veliki neradnik, naučio je da mu pada sa neba i da država to omogućava. Sa druge strane imate ozbiljne radnike, koje poslodavci ne plaćaju dovoljno“, kaže Zorić.