Ćuprija želi Klub Vojske Srbije, ali je cena previsoka

Vesti 02. apr 201622:06 > 22:09
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima posetio je Ćupriju gde je razgovarao sa predsednikom Opštine Ninoslavom Erićem i njegovim zamenikom Ilijom Paunovićem o preuzimanju Kluba Vojske Srbije u tom gradu i dela kasarne ”Miodrag Novaković Džudža“.

Sa predsednikom Opštine razgovarali smo o tome koji su planovi Ministarstva odbrane sa objektima koji zanimaju lokalnu samoupravu. Kada je reč o Klubu Vojske Srbije, on jeste u Master planu i jeste za prodaju, a kasarna je za sada prema proceni Generalštaba potrebna Vojsci. Lokalna samouprava će poslati još jedan zahtev ka našem ministarstvu, a Savet za nepokretnosti će sa Generalštabom ponovo razmotriti potrebe i zauzeti stav i oko tog objekta”, rekao je ministar posle sastanka, a prenosi Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Dodaje se i da je Đorđević objasnio da je primedba rukovodstva te opštine, a imaju je i neke druge lokalne samouprave, da je procenjena visoka cena Kluba Vojske Srbije.

Republička direkcija za imovinu ima ideju da se organizuje okrugli sto u Srbiji kako bi se čule lokalne samouprave, da se vidi kakve probleme imaju i šta bi one ponudile kao rešenje. U svakom slučaju, Vojska je za to da se izađe u susret lokalnim samoupravama jer će se na taj način svakako podstaknuti lokalna privreda i industrija i njihov razvoj”, poručio je ministar.

U poslednje dve godine Opština Ćuprija se u više navrata obraćala Ministarstvu odbrane sa jasno iskazanom zainteresovanošću za preuzimanje Kluba VS, ali sa primedbom na procenjenu vrednost. S tim u vezi zahtevali su procenu sudskog veštaka o trošku opštine, na šta im nije data saglasnost. Poslednji sastanak sa predstavnicima Opštine Ćuprija održan je 6. oktobra 2015. godine i na njemu je zaključeno da će Opština zatražiti da nadležna filijala Poreske uprave u Ćupriji ponovo razmotri svoju poslednju procenu.

Iz dokumentacije se vidi da je licitiran elaborat o Klubu Vojske Srbije predat 9. marta 2009. Republičkoj direkciji za imovinu, a da poslednja procena tržišne vrednosti iz novembra 2014. godine, na koju se Ministarstvo odbrane pozitivno izjasnilo, iznosi 1.512.299,52 evra.