Alpinista iz Beograda poginuo na planini Stol kod Bora

Vesti 02. apr 201611:32 > 11:34
N1

Alpinista iz Beograda Petar B. (57) poginuo je na planini Stol kod Bora, potvrđeno je agenciji Beta u borskoj policiji.

Alpinista, koji navodno živi u Australiji, pao je sa visine od oko 30 metara pokušavajući da osvoji jedan od planinarskih smerova.

Na mesto tragedije, juče oko 17.00 sati izašli su Gorska služba spasavanja, vatrogasci, policija i lekari, koji su samo mogli da konstatuju smrt.

„Zbog nepristupačnog terena bila je prava agonija spustiti nesrećnog alpinistu do podnožja. Svi smo bili jako potreseni“, rekao je Betin izvor.

U to vreme na Stolu je boravila i grupa sportista iz Alpinističkog odseka Beograd, koji su juče bili u šoku. Niko nije video šta se zapravo dogodilo.

Kako smo saznali, Petar B. je na Stolu bio nekoliko dana, a poginuo je u nameri da popne smer desno od čuvene „jaruge“ čija je ocena 5-, i koja za iskusnog penjača nije naročito veliki izazov.

„Reč je o iskusnom alpinisti koji je na sebi imao vrhunsku opremu. Saznali smo da je četiri dana bio u steni u kojoj je i spavao. Očigledno je bio u dobroj formi, i još nam nije jasno kako je nastradao“, rekao je jedan od prisutnih.

Borski alpinista Robert Mišić rekao je Beti da se u ovo vreme izbegava osvajanje tih smerova, jer se nalaze u senci, stena je vlažna i vrlo opasna. Do pre nekoliko dana, bila je i pod snegom.

„Dovoljna je mala neopreznost pa da se penjanje završi tragično“, kazao je on.

U toku je istraga, a danas će biti obavljena obdukcija.