Na Kosovu stupio na snagu SSP

Vesti 01. apr 201613:24 > 19:15
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i Evropske unije stupio je danas na snagu, a tim povodom evropski komesar za proširenje Johanes Han građanima Kosova uputio je čestitke uz ocenu da današnji dan predstavlja prekretnicu u odnosima Kosova i EU.

„Čestitam Kosovu na ovom velikom danu, čestitam povodom današnjeg stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovo je prekretnica u odnosima EU i Kosova“, napisao je Han na Tviter nalogu.

Han je dodao da „sprovodjenje Sporazuma može doneti veoma potrebne reforme i koristi za građane“.

„Sporazum je prilika da se iskoristi pun potencijal u odnosu sa EU. Na svim akterima je da izvuku najbolje iz toga“, naveo je Han koji je zajedno sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u ime EU, krajem oktobra, potpisao SSP sa Kosovom.

To je prvi pravni dokument koji je Kosovo potpisalo sa EU, a, kako je rečeno u Evropskoj komisiji, sačinjen je po uzoru na slične sporazume koje EU ima sa teritorijama koje nisu medjunarodno priznate kao nezavisne države, kao što je Tajvan.

Sporazum važan za privredu Kosova

Na ceremoniji povodom stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji rečeno je da Kosovo počinje novu fazu ekonomskog, političkog i socijalnog razvoja.

“Kontraktualni odnosi sa EU će pomoći usvajanju evropskih standarda u našoj zemlji. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju podrazumeva posebnu agendu za stvaranje zajedničkog tržišta između Kosova i EU, kao i za reforme koje predviđaju regionalnu saradnju, slobodu kretanja proizvoda, rada, kapitala i usluga.“

Današnji dan u Prištini će biti zapamćen kao izuzetno važan za kosovske privrednike, jer je stupanjem na snagu Sporazuma sa EU o stabilizaciji i asocijaciji započet proces koji na kraju treba da omogući slobodan pristup evropskom tržištu. Među onima koji će prvi osetiti blagodeti sporazuma je i kompanija lekova Trefarm.

Izvrsni direktor ove najveće farmaceutske kompanije na Kosovu Mergim Priština kaže da će koristi ovog sporazuma biti brojne kako za Kosovo, tako i za evropske firme koje žele da budu deo tržišta Kosova.

„Izjednačenje sa evropskim tržištem je veliko dostignuće. Pristup tržištima Evrope će nam biti puno lakši, validnost ugovora takođe, kao i smenjenje poreza na sirovinu. Nadam se da će Vlada što pre smanjiti poreze na sirovine, kako bi i nas izjednačili sa evropskim proizvođacima koji će doći na naše tržište“, ostiče Priština.

U reagovanjima evropskih zvaničnika povodom početka implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju se kaže da će ovaj sporazum pomoći Kosovu da produbi reforme i proširi prostor za jačanje trgovinskih odnosa i poveavanje investicija Evrope na Kosovu.