Kako do njive u Srbiji? Uzurpiraj, plati, legalizuj

Vesti 31. mar. 201617:04 > 17:06
Podeli:
Izvor: N1

Pokrajinska vlada zatražila je od Vlade Srbije da stavi van snage zaključak koji uzrurpatorima državnog poljoprivrednog zemljišta omogućava da jednostavno prijave i plate ono što su bespravno zauzeli. Tvrde da je država tom odlukom suspendovala sopstvene zakone, istovremeno favorizujući takozvane uzurpatore.

Ukoliko prvi uđete u ovu njivu, vaša je, samo je kasnije platite kao da ste za nju licitirali. Ovaj paor iz Čeneja kaže – takva odluka Vlade ozakonila je bezakonje, i smatra da je doneta zbog interesa velikih igrača bliskih vlasti.

„To su neke ribe, babe, kako da kažem, koji dobijaju zeleno svetlo i koji mogu da rade šta hoće. A mi sitni, ako nam ostane nešto, ostane, ako ne ostane, ne ostane. Tu smo gde smo. I onda kažu, mladi treba da se vraćaju na selo, da ne budu kuće prazne, da se bave poljoprivredom, jer ima budućnosti. Koja budućnost?“, kaže Svetozar Murgaški, poljoprivrednik iz Čaneja.

U pokrajinskoj vladi spornu preporuku ocenjuju kao javni poziv za nasilni ulazak u državnu imovinu. Umesto licitacije koja je zakonsko rešenje za procenu vrednosti određene njive, uzurpatori će plaćati prosečnu cenu zakupa, čime je, kažu, država suspendovala sopstvene zakone.

Izvor : N1

„Faktički, oni koji su uzurpirali državno zemljište ne samo da će moći da ozakone svoj položaj, nego će i finansijski proći bolje nego da su u redovnom postupku uzeli tu zemlju, a da ne pominjem kaznene odredbe, po kojima je trebalo da plate triput veću zakupninu“, kaže pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški.

Uzurpacija državne zemlje nije nova pojava, poručuju u Asocijaciji poljoprivrednika i kažu – i ranije su oni koji nemaju pravo na njive bili jači od sistema.

„I u slučaju da poljoprivredni ispektor utvrdi da je neko lice bespravno u posedu, sudski procesi traju više godina, privremenom merom uzurpator zemljište i dalje koristi,a dobri advokati često dobijaju spor sa državom. Sprega lokalnih službenika i tajkuna je često i iznad zakona“, rekao je Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika.

Iako se kritike ovog zaključka gomilaju, u Vladi Srbije još uvek su bez komentara, a u pokrajinskoj vladi priznaju da ne očekuju da će njihov apel imati efekta.