Srbija Tribunalu: Čeka se odluka suda oko izručenja radikala

Vesti 30. mar 201612:42 > 12:45
Izvor: Tanjug/Youtube/printscreen

Srbija je obavestila Haški tribunal da bi sudsko rešenje o zahtevu Tribunala za izručenje troje članova članova Srpske radikalne stranke trebalo da bude doneto uskoro.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

U redovnom izveštaju sudu, koji je danas objavljen, pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izvestio je raspravno veće da je „domaći predmet u postupku za predaju optuženih, prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost“.

„Rešenje nadležnog sudije za prethodni postupak o ispunjenosti pretpostavki za predaju okrivljenih Tribunalu… kao i rešenje o preduzimanju mera za obezbeđenje prisustva okrivljenih postupku trebalo bi da bude što pre doneto“, piše u Obradovićevom izveštaju raspravnom veću.

Kao i u prethodnom izveštaju, Obradović je naglasio da će „čim dobije obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo rešenje u skladu sa Zakonom o saradnji“ Srbije sa Tribunalom, o tome izvestiti sud u Hagu „radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred pretresnim većem“.

Zbog nesaradnje u ovom predmetu, odnosno zato što nije uhapsila troje radikala, Tribunal je, u oktobru prošle godine, Srbiju prijavio Savetu bezbednosti UN.

Optužnica protiv Jojića, Radete i Ostojića podignuta je još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio, iako je Tribunalov nalog za hapšenje dobio u januaru prošle godine.

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić „zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito“ dvojici svedoka u procesu Šešelju.

Na zasedanju posvećenom naporima Srbije da nalog za hapšenje spovede, održanoj 10. februara, predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) pozvao je Srbiju da „bez odlaganja“ uhapsi i u Hag izruči troje radikala, konstatujući da Beograd ne sarađuje i ne čini ništa da nalog za hapšenje sprovede.Obradović je tada uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o „političko-bezbednosnim aspektima“ saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da „situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna“, o čemu je sud, prema njegovim rečima, detaljno izvestila u poverljivim podnescima.

Optuženi Jojić, Radeta i Ostojić više puta su izjavili da se neće dobrovoljno predati Tribunalu, što je rekao i njihov lider Vojislav Šešelj, kome će Tribunal sutra, u njegovom odsustvu, izreći presudu po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.