PKS: Srpske kompanije zbog zabrane gube 70.000 dolara dnevno

Vesti 29. mar 201611:37 > 11:39
Izvor: N1

Od 22. marta nijedno vozilo koje prevozi opasne materije, među kojima su i naftni derivati, nije ušlo na Kosovo zbog mera reciprociteta, zbog čega Kosovo dnevno gubi 100.000 evra, saopštila je Carina Kosova. Prema podacima Pivredne komore Srbije, srpske kompanije koje prodaju gorivo i naftne derivate na Kosovu dnevno gube oko 70.000 dolara.

Na Kosovo nije ušlo nijedno vozilo koje je prevozilo gas i maziva poreklom iz Srbije, a Carina Kosova procenjuje da dnevna šteta koju zbog zabrane imaju kompanije iz Srbije iznosi 21.000 evra.

Do sada je ulazak na Kosovo zabranjen za pet cisterni koje su prevozile prirodni gas, maziva ili naftu. Prema podacima Carine Kosova, iz Srbije je do uvođenja reciprociteta dnevno na Kosovo ulazilo od 10 do 15 vozila sa prirodnim gasom, naftom i mazivima.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević rekao je da je godišnji promet Srbije sa Kosovom koji se tiče opasnih materija, odnosno nafte i naftnih derivata, oko 28 miliona dolara.

„Mesečni promet je oko 2,1 miliona dolara, što znači da je dnevna šteta, odnosno izgubljena dobit, oko 70.000 dolara“, rekao je on.

Kako je rekao, merama koje je uvela kosovska strana najviše su pogođeni Naftna industrija Srbije, Standard iz Novog Sada, FAM iz Kruševca, Hipol iz Odžaka, jer one najviše i plasiraju naftu i naftne derivate na Kosovo.

Inače, odluka Vlade Kosova nije zabranila uvoz već je samo odlučila da ne prizna ADR certificate, koji omogućavaju vozačima iz Srbije da upravljaju vozilima u kojima se prevozi opasna materija, kao što su nafta, naftni derivati i prirodni gas.Srbija je pre sedam meseci zabranila ulazak vozača sa ADR licencom koju je izdalo Ministarstvo infrastrukture Kosova.