Jakšić: Islamisti žele rat civilizacija, sledi talas nasilja

Vesti 29. mar 201609:25 > 09:29
Izvor: N1

Islamska država želi teritoriju. Nikada nije postojala tako organizovana sila. Evropa će biti suočena sa novim naletom terorizma, smatra spoljnopolitički analitičar lista Politika Boško Jakšić.

Evropsku uniju su u nešto više od godinu dana, pogodila tri teroristička napada. U terorističkim napadima u Briselu 22. marta poginulo je najmanje 35 osoba.

Boško Jakšić kaže da su SAD posle napada 11. septembra pooštrile mere bezbednosti, i tako uspele da se zaštite od spoljnog terorizma, za razliku od Evrope. 

„Evropa se pokazala da je ranjiva i nije slučajno na meti terorista. Fali joj koordinacija. Zajedničke politike bezbednosti nema. Nema zajedničkog delovanja“, kaže Jakšić.

Jakšić dodaje da se nada da je napad u Briselu poslednje upozorenje da moraju drugačije da se ponašaju.

On navodi da postoji i druga dimenzija toga zašto je Evropa na meti napada Islamske države.

„To je izraz slabosti Islamske države. Ona je u ovo doba prošle godine kontrolisala trećinu Sirije i Iraka. Daeš je u poslednjih nekoliko meseci izgubio 25 odsto teritorije u Iraku i Siriji. Nema pobeda na terenu, pa je Evropa kompenzacija. Idemo u Evropu, nećemo u Ameriku  – tamo mnogo rizikujemo“, objašnjava Jakšić.

On dodaje da ovo što se desilo u Briselu apsolutno nije kraj.

„Evropa će biti suočena sa novim naletom terorizma“, rekao je Jakšić.

„Islamska država želi teritoriju, žele rat civilizacija“

Jakšić objašnjava da Islamske države želi teritoriju, dok je Al Kaida samo htela da napravi haos. Islamisti po Evropi gađaju druge vrste ciljeva, dodaje Jakšić.

„Oni gađaju koncertne klubove, gde su prolazili gadeći se te vrste muzike. Gađaju metro stanice koje su koristili, ciljeve koje dobro poznaju. To im omogućava da efikasno odrade posao“, kaže Jakšić.

On objašanjava da Evropa i svet još nemaju rešenje za njih.

„Islamska država želi globalni konflikt. Rat civilizacija. To je njihov cilj“, rekao je Jakšić. 

Svaka vrsta odgovora ne vodi rešenju, to nije dubinsko rešenje, objašnjava Jakšić. 

„Svaka intervencija je porodila novu terorističku grupu. Svaka od njih je jača, snažnija, spremnija, organizovanija, obučenija, brutalnija i bogatija nego ona prethodna. Sada je Islamska država vrhunac terorističkog lanca. Nikada nije postojala tako organizovana sila kao što je Daeš“, rekao je Jakšić.