U Nišu ponovo bura zbog konkursa za medije

Vesti 28. mar 201617:58 > 18:03
N1

U Nišu i ove godine bura oko gradskog konkursa za medije. Komisija za raspodelu novca nije prihvatila da njihov rad prati građanski posmatrač. Za to nisu bili članovi Vladeta Radović, koja je šef odseka za novinarstvo na Filozofskom fakultetu i Dragoljub Gajević iz Prokuplja. Treći član u ime UNS-a Petar Jeremić zbog toga je podneo ostavku.

Prošle godine unapred se znalo ko će dobiti novac na konkursu u Nišu. Informacije da su to mediji u vlasništvu porodica Radomirović i Gašić, prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije bliskih vlasti i SNS, bile su pogrešne samo u iznosu – jer su na kraju dobili više.

Nova komisija – stara priča, kažu u Lokalnom antikorupcijskom forumu. Novac je već podeljen, a odluka komisije je čista formalnost.

„Onaj ko daje novac za projektno finansiranje taj je režiser cele predstave“, smatra Đokica Jovanović, LAF.

Novac daje grad Niš. I to 68 miliona 205 hiljada dinara. Izjavu, međutim, nisu hteli da daju. Načelnik nadležne Uprave za kulturu poslao je poruku da će se javiti u sredu, a portparol gradonačelnika da on situaciju neće komentarisati. I ranije je na pitanja N1 odgovarao da sa raspodelom novca nema ništa.

„Nema razloga da smatrate da sam ja taj koji je odlučivao o raspodeli novca za medije“, rekao je 22. jula prošle godine gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

N1

Međutim, prema rečima člana UNS-a i kandidata za građanskog posmatrača na ovom konkursu, ima razloga, jer je Perišić tražio da se u Beogradu sretne sa članom komisije postavljenim u ime ovog udruženja.

„Nego se čak javio iz hotela i molio Jeremića da dođe u hotel u kome je odseo, što Jeremiću nije palo na pamet. Rekao je možeš samo da dođeš u UNS i on je došao, i završilo se na tome molim Vas neka niške pare pripadnu pre svega niškim medijima“, kaže kandidat za posmatrača Milorad Doderović.

Petar Jeremić je član komisije koji je napustio sednicu kada je preglasan i odbijeno je pristustvo građanskog posmatrača. O njegovom prisustvu nije smelo ni da se raspravlja, kažu u LAF-u, jer sve o čemu ova komisija odlučuje, javnost mora da zna.

„Srbija nema konsituisanu javnost, ali postoje džepovi javnosti kojih se oni itekao boje. Opšte mesto je da oni donose zakone koji im odgovaraju i onda ne poštuju ni te zakone. Tako je i u ovom slučaju“, kaže Đokica Jovanović.

U ovom slučaju institucija građanskog posmatrača predviđena je Lokalnim antikorupcijskim planom, koji je usvojila i niška skupština. Kako će, kada i u kom sastavu komisija dalje nastaviti rad za sada nema zvaničnog objašnjenja.