Vidojević: Godinama se urušava status policajaca

Vesti 26. mar 201610:50 > 11:10
Izvor: N1

Momčilo Vidojević iz Nezavisnog policijskog sindikata Srbije kaže da se status policajaca urušava godinama i da se dovode ljudi po političkoj liniji. "Odgovorno tvrdimo da će doći do velikog otpuštanja u MUP", poručio je on.

Nezavisni policijski sindikat Srbije najavljuje protest ispred Vlade Srbije. Nezadovoljni su svojim statusom i odnosom Vlade prema policajcima i bezbednosnom sistemu Srbije.

„Prirodno je da ministar bude politička ličnost, ali nije prirodno da za sobom povlači nekvalitetne kadrove po političkoj liniji i podobnosti“, smatra Vidojević.

On kaže da javnost mora da zna istinu u stanju u MUP-u.

„Malo, malo, pa je neko doveden iz jedne, druge, treće partije, mi znamo kad ko dođe da radi, odakle dolaze, početak je bio za vreme ministra Jočića, posle je Dačić doveo do savršenstva, a ovi do haosa“, rekao je Vidojević.

On kaže da se sindikat redovno obraća nadležnima sa porukom da mora da se uvede karijerno napredovanje, depolitizacija i dekriminalizacija.Vidojević je objasnio šta podrazumeva karijerno napredovanje.

„Primaju se policajci na osnovu konkursa uz provere, ide se na usavršavanje, posle izvesnog rada, vrednujući njihove rezultate, kada se pojavi potreba za vođom sektora i kada se izaberu najbolji ljudi, onda se ide na dodatno usavršavanje. Tako se napreduje do najvećih položaja. Mora da bude suvi profesionalizam, čast i poštenje u MUP-u“, istakao je Vidojević.

On je naveo da se u ministarstvu mnogo više se ulaže u ono što ne bi trebalo i kao primer navodi biro za saradnju s medijima.

„U birou sa odnose sa medijima ima čak 20 novinara. Njihova načelnica je jedan mesec imala čak 108 hiljada platu, to je više od dve plate policajca. Da li je potrebno 40 policajaca ili 20 novinara? Pa to nije novinska agencija“.

On kaže da iz samog vrha MUP-a Stefanović i njegovi saradnici daju izjave da se vrši dekriminalizacija u policiji.

„Krenulo se sa otpuštanje kroz neka famozna radna mesta koja ne postoje, kasnije se dokazalo da su samo formirana da bi neko dobio otkaz“.

Vidojević ističe da sindikat radi sve što im je po zakonu dozvoljeno, pišu ministru i nadležnima, čekaju da sudovi reaguju i postupe po zakonu.

Mi smo stavljeni na stub srama, ne dozvoljava nam se sloboda govora  mišljenja“.