Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora

Vesti 25. mar 201608:38 > 19:13
Izvor: N1

Viši sud u Beogradu osudio je zbog utaje poreza Marka Miškovića, sina vlasnika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića, na tri godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara. Zbog utaje poreza i zloupotreba u vezi s kruševačkom Fabrikom maziva (FAM) Milo Đurašković je osuđen na sedam godina zatvora i šest miliona dinara.

Takođe, u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude Đurašković je dužan da uplati porez državi u iznosu od 152 miliona dinara, dok Marko Mišković treba da plati više od 320 miliona dinara poreza državi.

Predsednica tročlanog sudskog veća Maja Ilić navela je da su i Mišković i Đurašković oslobođeni optužbi za zloupotrebe putarskih preduzeća.

Zatvorske kazne do pet godina izrečene su Dejanu Jeftiću, Ristu Ristiću, Bori Jeliću, Branislavu Jovasoviću, Ljiljani Kostić, Srđanu Filipoviću, Živojinu Petroviću i Jadranki Badrić.

Optužbi su oslobođeni Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo i Predrag Filipović.

U zatvorsku kaznu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru.

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću presuda nije izrečena na današnjem ročištu jer se njemu, po odluci suda donetoj krajem prošle godine, sudi u odvojenom postupku zbog zdravstvenih razloga i čeka se njegov oporavak da bi se nastavilo.

Protiv Miškovića, Đuraškovića i još osam optuženih, krivični postupak pred Posebnim odeljenjem Višeg suda pokrenut je 2012. zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine. Pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu, što znači da ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Suđenje je pratila Ana Kaplij:

Odbrana Đuraškovića: Žalićemo se i sigurno ćemo biti uspešni

Odbrana će se sigurno žaliti na prvostepenu presudu, izjavio je danas advokat Zoran Ateljević koji zastupa Mila Đuraškovića.

Upravo oslobađajući deo presude pokazuje neosnovanost osuđujećeg dela, smatra Ateljević koji je u izjavi novinarima ispred Specijalnog suda ocenio da njegov klijent nije kriv za utaju poreza u slučaju Fabrike maziva iz Kruševca za šta je osuđen.

Tanjug / Tanja Valič

On je ukazao da za takav opis krivičnog dela poreske utaje, kakav se njegovom klijentu stavlja na teret, ne postoji presuda u srpskom pravosuđu.

Žalićemo se i sigurno ćemo biti uspešni, smatra Ateljević koji je naveo da tek treba da pročita puno obrazloženje za presudu.

Selaković bez komentara

Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da nema nameri niti ovlašćenja da komentariše presude Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću.

„Ministarstvo pravde ne želi niti ima ovlašćenja da komentariše pojedinačne sudske odluke. Pitanje borbe protiv korucpije nije pitanje jedne sudske odluke već borba koja traje svakog dana i u svakom segmentu života“, rekao je Selaković za N1.