Gužva na prelazu Merdare, "stop" kamionima iz Srbije

Vesti 24. mar 201619:05 > 19:11
Izvor: N1

Na administrativnom prelazu Merdare i dalje veliki broj kamiona čeka na ulaz iz centralne Srbije. Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je reciprocitet sa Srbijom i usvojilo odluku o nepriznavanju uverenja neophodna za transport opasnih materijala i nafte koja izdaje Srbija.

Sprski kamioni i vozači koji imaju ADR sertifikat izdat od strane srpskih vlasti i na Kosovo uvoze naftne derivate, od ponedeljka više ne mogu da uđu na Kosovo, jer je tako odlučila kosovska vlada.

Jedan vozač, kome danas nije bio dozvoljen ulaz na Kosovo, kaže da nije bio upućen u ovu odluku.

„Srbija ne priznaje kosovski ADR, a sada i oni automatski ne priznaju one srpske. Znaci srpska vozila ne mogu da uđu na Kosovo pod ADR-om. Međutim, ja idem iz Mađarske, roba uopšte nije pod ADR-om, ali je srpski kamion i sada ne mogu ni na Kosovo ni nazad u Srbiju, e sada šta se dešava ne znam“, kaže vozač kompanije Saga iz Pančeva Nebojša Milikić.

Odluka kosovske vlade ovde je ocenjena kao mera reciprociteta, nakon što srpski zvaničnici od avgusta 2015. godine, kosovskim kompanijama koje vrše uvoz naftnih derivata iz Srbije, ne priznaju sertifikat ADR izdat od kosovskih organa za vozila i vozače koji vrše uvoz.

U Vladi Kosova kažu da je Odluka doneta nakon više pokušaja da se putem dijaloga pronađe rešenje. Ističe se da je Ministarstvo za trgovinu i industriju prethodno od srpskih zvaničnika zatražilo da se preduzmu neophodne mere za otklanjanje ove prepreke, ali da iz Beograda da nije bilo pozivitnog odgovora.

U carini Kosova kažu da su oni dužni da poštuju odluke Vlade Kosova.

„Mi smo odmah nakon dobijanja odluke počeli sa njenim sprovođnjenjem. Juče i prekjuče smo prve kamione iz Srbije vratili nazad, dok ih danas ima u manjem broju, jer su i oni upućeni u novu meru“, rekao je Adriatik Stavileci iz Carine Kosova.

Najnovije zaoštravanje u trgovinskim odnosima između Kosova i Srbije će, kako se ovde smatra, potrajati duže, jer su obe strane preokupirane događajima na domaćem terenu, zbog kojih je usporen i proces dijaloga koji dve strane vode u Briselu.

Ministarstvo trgovine: Kosovo nije ugovorna strana

Ministarstvo trgovine u Vladi Srbije navodi da je vraćanje kamiona usledilo kao takozvana „recipročna mera“ na nepriznavanje ADR sertifikata koji se iz Prištine izdaju kosovskim vozilima i vozačima prilikom dostave opasnog tereta iz Republike Srbije na KiM.

Pritom, navode da Kosovo nije strana ugovornica Evropskog sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu opasnog tereta, koji predviđa odgovarajuću proceduru za izdavanje ovih sertifikata. U saopštenju se još dodaje da se o ovom pitanju razgovaralo na posebnom sastanku u Briselu 18. februara, ali i na CEFTA sastanku Potkomiteta za necarinske mere 3. marta ove godine.

Jednostranom primenom “recipročnih mera” kosovska strana je prekršila odredbe CEFTA o rešavanju spornih situacija, o čemu će se raspravljati u okviru CEFTA. Takođe, treba imati u vidu da se prilikom rešavanja ovog, kao i drugih spornih pitanja, moraju poštovati obaveze Republike Srbije koje su određene međunarodnim i domaćim pravom.