Uhapšeni poljoprivrednici: Stefanović ne govori istinu

Vesti 23. mar 201607:54 > 08:03
N1

Petorica uhapšenih poljoprivrednika uputila su pismo javnosti u kojem su naveli da su nepravično osuđeni na 30 dana zatvora i optužili ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da je izneo neistine.

„Ministar je rekao da mi nismo poljoprivrednici i da nemamo poljoprivredna gazdinstva, što je neistina“, naveli su ratari u pismu u koje je agencija Beta imala uvid. 

Šestorica poljoprivrednika iz Gakova, koji su više od mesec dana iz protesta spavali na njivama u tom mestu i sprečavali „uzurpatore“ da uđu u državni posed, uhapšeni su prošlog petka. Prekršajni sud u Apatinu je dan nakon njihovog hapšenja doneo jednu oslobađajuću presudu, a preostalih pet poljoprivrednika osuđeno je na 30 dana zatvora. 

Ratari su u pismu iz zatvora naveli da je Stefanović nakon njihovog hapšenja rekao da preduzeće Graničar iz Gakova obrađuje državno poljoprivredno zemljište i dodali da je reč o preduzeću koje je pod stečajem i s kojim je Ministarstvo poljoprivrede raskinulo ugovor još 2010. godine. 

„Iz svega toga se vidi da se ovde radi o uzurpaciji državnog poljoprivrednog zemljišta. Zašto ministar nije pomenuo sve to, a zna se da je ministarka poljoprivrede upoznata sa tim, nego je samo nas poljoprivrednike osudio, kao da smo zločinci“, navodi se u pismu. 

Poljoprivrednici su dodali i da zakon treba jednako da važi za sve „a ne da ima povlašćenih, kao što je uzurpator V.V i njegov pomagač S.S“. 

Oni su naveli da nisu politički opredeljeni, ali da su na prošlim izborima glasali za Srpsku naprednu stranku.

Petorica poljoprivrednika pozvala su sve poljoprivrednike da ih podrže i ocenili da će se sve što se desilo njima, desiti i u ostalim mestima. Oni su u pismu upitali Stefanovića i zašto nije pomenuo i drugu stranu, „uzurpatora koji je otvorio firmu u firmi kod nas“ i čoveka koji mu je to omogućio. 

„Čuli ste svi iz medija da je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva, a sada je prvi predao listu za odbornika u Somboru“, naveli su poljoprivrednici. 

Televizija N1 objavila je početkom februara tajni snimak sastanka poljoprivrednika i poverenika SNS-a u Somboru Slobodana Stanića, koji im savetuje kako da mimo zvanične licitacije za državno zemljište nelegalno obrađuju zemlju, kao i da se, ako bude problema, pozovu na njega. 

N1 je objavio da Stanić, koji je prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Hrvatskoj, zvanično ne obavlja nikakvu javnu funkciju.