Žigmanov: Sa dolaskom SNS derogirana prava hrvatske manjine

Vesti 22. mar 201619:23 > 19:25
Izvor: N1

Kada su došli predstavnici SNS na vlast, došlo je do derogiranja nekih prava, napetosti između republike Srbije i Hrvatske. To se negativno reflektuje na naša prava i položaj, rekao je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov, gostujući u Pressingu na N1.

Tomislav Žigmanov i član predsedništva i šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije, Balint Pastor, bili su gosti Jugoslava Ćosića u emisiji Pressing.

Govorili su o pravima manjina i očekivanjima manjinskih partija uoči izbora.

Žigmanov je govorio o razlozima zašto je ta stranka odlučila da napravi koaliciju sa DS pred izbore.

„Programski osnovi su isti. Iskustva koja smo imali su pozitivna. Manjinsku strukturu smo počeli da gradimo nakon 2000. godine i sve što imamo ostvarili smo zbog saradnje sa DS. Nije uvek bila idealna, ali je ta saradnja donela ključne beneficije“, rekao je Žigmanov.

On je objasnio da treba da se pregovara sa strankama na političkoj sceni koji imaju interes od zajedničke saradnje, ali treba imati mere.

„Treba imati dostojanstvo, ne nuditi se svima na političkoj sceni. Treba imati u vidu da kada su došli predstavnici SNS, došlo je do derogiranja nekih prava, napetosti između Republike Srbije i Hrvatske, to se negativno reflektuje na naša prava i položaj. Videli smo da u datom političkom trenutku platforma DS bi nama osigurala neku vrstu perspektive“, rekao je Žigmanov. 

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata kaže da se Srbija obavezala da će osigurati parlamentarnu zastupljenost na svim nivoima vlasti, a da se to ipak nije desilo, i da je problem u „prirodnom pragu“.

„Da bi vaša lista bila prijavljena i prihvaćena morate da skupite 10.000 potpisa. To za jednu zajedinicu koja ima oko 40 ili 50.000 glasača, to nije moguće. Kao da SNS mora da prikupi milion potpisa. Prirodni prag odgovara većim manjinama“, naveo je Žigmanov.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije, Balint Pastor, čija stranka je bila u koalicionom sporazumu sa SNS, kaže je zadatak manjinske stranke da se prikoni onoj stranci koja može da obezbedi ostvarenje njenih prava.

„Odluka o tome koja će stranka biti najjača u državi određuju pripadnici većinskog naroda. Zadatak manjinske stranke je da traži partnera za realizaciju svojih ciljeva. Ne možemo da čekamo 4,5 godina da se DS konsoliduje. Pre dve godine smo počeli razgovore sa SNS, prva smo stranka koja je objavila koalicioni sporazum na internetu, da proceni svaki građanin koliko se realizovalo“, rekao je Pastor. 

On je dodao da je došlo do istorijskog pomirenja između Mađarske i Srbije u tom periodu, poput toga da je ukinut institut kolektivne odgovornosti, i da su realizovani ciljevi za srazmernu zastupljenost ove manjine.

Dodao je da očekuje da SVM ima samostalnu poslaničku grupu u Skupštini Srbije, sa najmanje pet poslanika.

Ima li kršenja manjinskih prava u Srbiji?

Tomislav Žigmanov kaže da, kada su u pitanju prava manjina u Srbiji, ne treba o njima govoriti zbirno.

„Hrvatska zajednica je specifična, ima mali broj pripadnika i zbog situacije iz 90-tih, ima specifične probleme“, naveo je on i kao primer pomenuo situaciju sa udžbenicima na hrvatskom jeziku.

„Institucije koje su nadležne, nisu ništa činile da se prevedu ili na drugi način napišu udžbenici na hrvatskom. Ni mađarsko nacionalno veće ni hrvatsko ne pravi udžbenike. Sada od prvog do osmog razreda imamo udžbenike tako što smo se dogovorili sa privatnim izdavačima, platili smo svojim novcem, a Hrvatska svojim donacijama platila štampanje. To ima negativu poruku“, rekao je Žigmanov.

On dodaje da se hrvatska manjina oseća kao neintegralni deo društva.

Srbija još nije napravila ključni iskorak kada su u pitanju rešavanje niz problema sa kojima treba da se suoči. Bojim se da će sledeći popis pokazati smanjeni broj pripadnika manjina, ali i čitavog stanovništva Srbije, naveo je Žigmanov. 

Pastor sa druge strane kaže da je mađarska manjina odlično organizovana, ali da problemi i dalje postoje.

„Sistemski gledamo na pitanja, problema ima svakako. Ali sistemski, to znači da treba ustanoviti koji su glavni problemi i rešavati ih. Jedna je mogućosti biti u opozciiji. Samo osvajanjem mandata u saradnji sa partnerima, koji izlaze kao pobednici, mogu da se menjaju stvari“, rekao je Pastor.

On je dodao da bi kao jedan od problema izdvojio nedovljnu prisutnost nacionalnih manjina u javnom životu.

Pastor je naveo da što se tiče izbora, nada se da će autohtone vojvođanske stranke postati deo skupštine.