Svečani prijem za Čarlsa i Kamilu u Narodnoj skupštini

Vesti 17. mar 201619:10 > 19:16
Tanjug / Sava Radovanović

U Domu Narodne skupštine se održava svečani prijem u čast princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola. Među zvanicama su ministri Vlade Srbije, predstavnici parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkvi, kulturnog i javnog života.

Princa od Velsa i vojvotkinju od Kornvola ispred Doma Narodne skupštine dočekala je predsednica Skupštine Maja Gojković sa kojom je princ Čarls imao kratak razgovor u salonu princa Pavla.

Prinčevski par je, u društvu Gojković i ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa, pogledao izložbu portreta i fotografija žena iz Velike Britanije koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane i na na Solunskom frontu.

Među zvanicama su ministri Vlade Srbije, predstavnici parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkvi, kulturnog i javnog života, glavni i odgovorni urednici medija u Srbiji.

Tanjug / Sava Radovanović

Princ Čarls se najduže zadržao u razgovoru sa predstavnicima medija.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i bivši ambasador Velike Britanije Majkl Davenport rekao je da poseta kraljevskog para Srbiji šalje snažnu poruku dobrih političkih odnosa dve zemlje.

Ovo je i regionalna poseta, koja predstavlja važnu poruku o značaju regionalne saradnje, rekao je Davenport.

Davenport je ocenio da su princ od Velsa i njegova supruga imali priliku da se uvere o tradicionalnu srpsku gostoljubivost, koju on i njegova supruga uživaju već šest godina u Beogradu.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola drugog dana posete Srbiji boravili su u Novom Sadu.

Britanski princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola otkrili su spomen ploču u Katoličkoj porti u Novom Sadu, postavljenu u čast Margaret Polemis, Meri Lobek i Irine Marinković, tri Britanke koje su tu živele i bavile se humanitarnim radom.

Učešćem na prijemu prinčevski par završava posetu Srbiji.