Zukorlić nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice

Vesti 09. mar 201617:36 > 17:37
REUTERS/Dado Ruvić

Bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, rekao je da njegova odluka da se kandiduje za nosioca liste Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka i moralna i politička. Donošenju odluke prethodila je konsultacija sa saradnicima i porodicom, rekao je gostujući u emisiji Kažiprst na TV B92.

Da bude nosilac BDZ podstaklo ga je to što je, kako je rekao, i kao verski vođa radio stvari koje ne rade drugi verski predvodnici – osnovao 14 vrtića, škole, Univerzitet, kuhinje za siromašne.

Govoreći o negativnim komentarima na njegovu odluku, bivši muftija je rekao da se s njom ne slažu samo „očajnici“ i politički protivnici, koji su time pokazali da se osećaju ugroženo. „Pretpostavljam da ih je moja odluka uplašila, jer su navikli da dve i po decenije neprikosnoveno vladaju sandžačkim prostorom, u sprezi s vlastima u Beogradu i drugim strukturama. To govore jer se pojavio neko ko može ozbiljno da ih ugrozi“, rekao je Zukorlić.

On je uveren da će dobiti značajan broj glasova i u bošnjačkom i u srpskom narodu, kao i u manjinskim zajednicama.

„I za Rasima Ljajića i za Sulejmana Ugljanina bolje je da ja pobedim, jer su oni dali maksimum i bolje da mesto ustupe ljudima koji na tom polju imaju šta da pokažu“, smatra Zukorlić.

Kaže da mu je ideja ista kao i kada je bio verski vođa – da čini dobro. Kao svoju misiju vidi pomirenje naroda, zbog čega se nada širokoj podršci Bošnjaka.

„Pomirenje je jedina ideja koja nije potrošena i ona treba svim narodima i svim zajednicama, čak i pojedincma“, rekao Muamer Zukorlić.

Dodao je da će, ako uđe u novu Vladu Srbije, staviti na raspolaganje sve resurse koje dobije, jer ne želi da bude posmatrač.

„Preporučujem se za pomirenje. U tom smislu ne razlikujem ni četnike, ni partizane, ni komuniste, ni lažne demokrate. Biću u parlamentu jedna novina u retoričkom, političkom, etičkom smislu“, zaključio je Zukorlić.