GUP-om definisani prostori od posebnog interesa

Vesti 07. mar 201614:23 > 14:28
N1

Sednica Skupštine Beograda na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan za glavni grad završena je danas, a predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević najavio je održavanje još jedne sednice tokom ovog meseca.

„To što su raspisani izbori u beogradskim opštinama ne znači da nećemo imati sednice skupštine grada“, kazao je Nikodijević i najavio da će biti ovog meseca održana još jedna sednica.

Skupštine grada usvojila je danas, između ostalog, Generalni urbanistički plan (GUP) Beograda koji obuhvata 77.000 hektara i predviđa nove industrijske zone.

Prema GUP-u, određeni su prostori od posebnog interesa za grad, koji su definisani kao budući veliki gradski projekt.

Među njima su Savski amfiteatar sa Brodogradilištem, Beograd na vodi, Blok 65 na Novom Beogradu, Ada Huja, Mostarska petlja, Privredne zone uz obilaznicu na delu Batajnica – Dobanovci, Vojni kompleks u Surčinu.

Nove privredne zone

Planom su predviđene nove privredne zone – uz Severnu tangentu i Pančevački put, železnički čvor Prokop, Obilaznica, Bubanj potok – Vinča sa novim mostom preko Dunava.

Urbanističke mere zaštite životne sredine su ugrađene u planska rešenja koja donosi novi GUP, a posebno se reguliše nova sanitarna deponija „Vinča“.