Janković: Brutalan zločin u Štrpcima ne sme se zaboraviti

Vesti 26. feb 201617:40 > 17:42
Podeli:
Izvor: N1

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je od izuzetnog značaja da se što pre okonča procedura kako bi krivci za zločin u Štrpcima, a čija "imena se uglavnom znaju" bili do kraja procesuirani.

„Činjenica da su građani koji su brutalno pobijeni izdvojeni po kriterijumu nacionalne pripadnosti zločinu daje dodatnu težinu i obavezuje organe javne vlasti i društvo u celini da učine sve kako bi se osigurala puna bezbednost svih građana“, rekao je Janković u saopštenju.

On je kazao i da je otmica brutalan zločin koji ne sme da se zaboravi.

„Ustav, zakoni i državni organi Srbije danas štite sve građane i strance na teritoriji Srbije, bez obzira na etničku pripadnost, verska ili politička uverenja. Reč je o temeljnim vrednostima sloboda o kojima treba da vode računa ne samo organi javne vlasti, nego i građani i društvo u celini“, dodao je ombudsman.

Pre 23 godine iz voza Beograd-Bar, u mestu Štrpci na teritoriji Republike Srpske, oteto je i kasnije ubijeno 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa nepunih 17 godina.

Za zločin u Štrpcima pravnosnažno je osuđen samo Nebojša Ranisavljević pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora), a do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve.

U Beogradu i Prijepolju će sutra biti obeležena 23. godišnjica od tog zločina, i to u Beogradu uličnom akcijom Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava i Žena u crnom.

U zgradi Skupštine opštine Prijepolje biće organizovan prijem za članove porodica ubijenih putnika sa teritorije te opštine, a kod Spomenika devetorici otetih i likvidiranih Bošjaka komemoracija na kojoj će govoriti predsednik opštine Emir Hašimbegović. U Domu kulture Islamska zajednica u Srbiji i Bošnjačka kulturna zajednica organizuju komemorativnu akademiju „Štrpci bez mezarja“.