Džulijan Bodžer o Đinđiću, Karadžiću i Mladiću

Vesti 24. feb 201621:15 > 22:02
N1

Džulijan Bodžer novinar Gardijana i dobitnik Pulicerove nagrade, koji je izveštavao s ratišta u BiH za BBC, govorio je za N1 o svojoj novoj knjizi "Krvnikov trag" u kojoj analizira ubistvo Đinđića i hapšenje Mladića i Karadžića

Bordžer se vratio na Balkan 1999. godine tokom sukoba na Kosovu te je objavio knjigu „Krvnikov trag“ koja govori o najtraženijim haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Bordžer u knjizi „Krvnikov trag“ opisuje pozadinu ubistva Zorana Đinđića.

Govori o dramatičnim trenucima kada Tribunal traži Arhivu HV-a i HVO-a, koju je Tuđmanov režim sakrio u nekoj napuštenoj kući u okolini Zagreba. Na vlast su upravo došli Stjepan Mesić i Ivica Račan i pokušavaju biti kooperativni s Tribunalom i zapadnim silama. Predaja važne arhive nailazi na žestok otpor vojnog vrha Hrvatske. Dolazi gotovo do oružanog sukoba regularne policije i pripadnika starih obaveštajnih struktura.

Skrivanje Karadžića i njegov boravak u Beogradu pod lažnim identitetom doktora Dragana Dabića, te njegovo hapšenje prvi put je otkriveno opisano detaljno u ovoj knjizi. Hapšenje Momčila Krajišnika je jedna od najzanimljivijih i perfektno izvedenih operacija.

Ceo intervju: