Šešelj: Vučić je sposoban politički manipulator

Vesti 22. feb 201620:00 > 20:01
N1

Vojislav Šešelj je izjavio da je Vučić loš ekonomista, ali da je izuzetno sposoban politički manipulator. Dodaje da su Nikolić i Vučić promenili ideologiju za 180 stepeni, a da je najgore što je predsednik Srbije stekao diplomu, a da nije polagao ispite. Kaže da se ne odriče "velike Srbije" i da će paliti hrvatsku zastavu na svaku godišnjicu Oluje.

Na konstataciju da se nameće utisak da u javnosti više kritički govori o Tomislavu Nikoliću, a da je, s druge strane, mnogo nežniji prema Vučiću, predsednik radikala Vojislav Šešelj je, gostujući u Pressingu, rekao da to nije istina i da treba pogledati njegove konferencije za novinare.

Veoma ga oštro napadam oko socijalne i ekonomske politike, ko je raskrinkao aferu oko Sartida, pitao je Šešelj.

„Jedan političar, kad ispred sebe ima jednog protivnika kog treba politički uništiti, on mora da primeni odgovarajuću strategiju, operatiku i taktiku… Po mojoj strategiji, najslabija karika u naprednjačkoj  vlasti je Tomislav Nikolić. I da bi se naprednjačka vlast ruinirala, njega je najlakše napadati… A Tomislav Nikolić se namestio nekim stvarima koje kod Vučića ne možete naći… A ovaj (Nikolić) se razmeće bogatstvom, pljačka novac preko fondacije Dragice Nikolić, i stekao je diplomu, a da ispite nije polagao, što je najgore“, tvrdi Šešelj.

On je dodao da ima podatke da je u danu kad piše da je Nikolić položio ispit, on bio u Strazburu.

„Njemu je to sređivao profesor Ljubiša Stojmirović… On je pisao neke naučne radove pa potpisivao Tomislava Nikolića i objavljivao u nekim niškim novinama, jer je namera bila i doktorat“, tvrdi lider radikala.

Ipak, priznao je da će sve dok Vučić „odoleva pritiscima spolja da uvede sankcije Rusiji“, njegov odnos prema premijeru biti blaži, a da će krenuti s napadima ukoliko do sankcija Moskvi dođe.

Upitan šta zamera svojim nekadašnjim bliskim partijskim saradnicima, Šešelj odgovara – to što su izdali ideologiju SRS i program: „Ja njima zameram što su ideologiju promenili za 180 stepeni“.

Šešelj je dodao i da nema nikakav kontakt s Vučićem.

Govoreći o premijeru Srbije, ocenio je da je loš ekonomista.

„Vučić se ne razume u ekonomiju. On je bio odličan student Pravnog fakulteta. A izuzetno je sposoban kao politički manipulator, kao politički propagandista… I to ne može niko da ospori… Iako je bio odličan student i imao sve desetke, ja ne cenim njegovo pravničko znanje. A što se ekonomije tiče tu sam vrlo kritičan“, rekao je lider radikala.

„Da se on razume u ekonomiju, on ne bi prihvatio ovaj ugovor sa strancima koji su u Vranju podigli fabriku (otvaranje fabrike obuće Geoks), a Vlada Srbije im dala 9.000 evra na svakog zaposlenog radnika“, kazao je. Šešelj je dodao da je slično radio i DOS, koji je davao 11.000 evra po radnom mestu u Fijatu. „Kakva je ta ekonomska politika, to su očigledno propagandni potezi koji se vrše pred izbore“, dodaje Šešelj.

Što se tiče projekta Beograd na vodi, lider radikala nije rekao da je protiv tako nečeg. „Ako će se sve svesti na to da naša država investira u taj projekat, onda je to promašeno“, rekao je Šešelj.

Ali, predsednik SRS nije protiv te ideje i kaže da bi to bio opravdan projekat „ako se zaista nađu stranci koji bi u to investirali“. „Ali, ja te strance ne vidim“, kazao je.

„Da pravimo koaliciju s gorima od naprednjaka – nikada“

Govoreći o predstojećim izborima, rekao je da bi SRS prihvatila da formira vlast samo sa onim strankama koje su protiv EU i koje su za savez s Rusijom. „Ali da pravimo koaliciju sa onima koji su gori od Vučića i naprednjaka – to nikada nećemo uraditi… Ne mislite, valjda, da ćemo praviti koaliciju s Borisom Tadićem, Čedomirom Jovanovićem, Nenadom Čankom…“

Tvrdi da kod nas ne postoje ozbiljna istraživanja javnog mnenja. „Oni (agencije za istraživanje) samo po zadatku vlasti iznose određene brojke i prema tim brojevima, naprednjaci su oko 50 odsto, a ovi drugi na mnogo nižem nivou“.

A što se tiče srpskih radikala, kad sam se vratio iz Haga, davali su nam šest posto, a onda su nedavno objavili da imamo tri i nešto odsto, pa odmah, nekoliko dana posle šest i nešto – valjda kad su shvatili da su preterali, kaže Šešelj.

On očekuje da SRS na predstojećim izborima dobije 20 procenata, međutim, dodaje da ta stranka želi vlast. Ali, kako navodi, ipak je realnije da će je osvojiti na narednim izborima koji će biti, kako ocenjuje, za dve godine.

Upitan da li će se kandidovati za predsednika Srbije, rekao je da će to odlučiti stranka. Ako SRS pobedi na ovim izborima, i formira radikalsku vladu, i ja postanem premijer, onda ja neću biti zainteresovan za predsedničku funkciju, dodaje.

Kako je Šešelj odgovarao na pitanja naših gledalaca i čitalaca, pogledajte u videu ispod:

„Nema razloga da idem u Hag“

Lider radikala je ponovio da nema razloga da ide u Hag (na izricanje presude). Otišao sam dobrovoljno 2003. i pobedio sam Haški tribunal, srušio sam sva lažna svedočenja i faklsifikovanje dokumenata, kazao je. Postoje neke međunarodne konvencije koje su iznad Ustava i zakona svake pojedinačne države, a to je Konvencija o ljudskim pravima koja garantuje suđenje u razumnom roku, i taj rok je odavno istekao, naveo je Šešelj.

Ponovio je i da Vjerica Radeta, Petar Jović i Jovo Ostojić neće dobrovoljno da odu. „I kod njih je iskonstruisana optužnica… Ja sam imao egzaktne dokaze da se Tužilaštvo služi instrumentalisanjem, potkupljivanjem, a oni sad hoće loptu da prebace na ovu stranu“, rekao je Šešelj.

Međutim, kako je naveo, moguće je da vidimo scene da ga nose iz „kuće u Batajnici na aerodrom, ukoliko to ne bude u nekim sitnim satima“.

„Ne odričem se ideologije o velikoj Srbiji“

Šešelj je kazao da se ne odriče ideologije o „velikoj Srbiji“. „Ta ideologija je stara 300 godina, a možda će proteći još 300 godina, ali će jednog dana biti realizovana… Ali, to nije program koji bi se realizovao ratom… Taj program podrazumeva da se probudi nacionalna svest kod katolika srpskog jezika koji se danas izjašnjavaju kao Hrvati i muslimana srpskog jezika koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci“, rekao je Šešelj.

Upitan o paljenju zastava Hrvatske i EU, rekao je da je to „uobičajena pojava u Evropi, a naročito u SAD“.

Palićemo na svaku godišnjicu „Oluje“ hrvatsku zastavu, sve dok se ne oslobodi Krajina, sve dok se ne završi hrvatska okupacija, kazao je Šešelj.

„Nisam pozivao na mir, pozivao sam na pobedu“

Šešelj je rekao da su pripadnici dobrovoljaca SRS učestvovali u oslobađanju Zvornika, ali tvrdi da „niko nije počinio zločin“. U Zvorniku je bilo zločina i njih je Arkan izvršio i to je dokazano, dodao je.

Negirao je tvrdnje da su dobrovoljci SRS bili umešani u slučaj Štrpci i dodao da je „Udba post festum ubacila neka dokumenta, da on bude umešan“. Kazao je da dobrovoljce nikad nisu slali u Višegrad.

Govoreći o Vukovaru, rekao je da su dobrovoljci sarađivali s vojskom i da su ušli u jedan odred gardijske brigade. Oni su se uklapali u jedinice vojske, nismo imali nikakve samostalne jedinice i samostalnu komandu, naveo je.

„Nisam pozivao na mir, nego na pobedu, ali nikada nisam pozivao na zločine i na pljačku“, dodao je.

Na konstataciju da su se neki borili za video-rekoredere, rekao je: „Njih tražite u drugim strankama i drugim jedinicama“.

Osvrnuo se i na Ovčaru. „Zločin u Ovčari je organizovao je general Aleksandar Vasiljević. On je došao u Vukovar i sa Vesnom Bosanac odredio spisak od 200 ljudi koji će biti streljani, a zarobljenike je preuzeo tada pukovnik Šljivančanin, doveo ih u kasarnu u Vukovar i umesto da ih prosledi u Sremsku Mitrovicu gde i sve zarobljenike, prosledio ih je u Ovčaru. Oficiri bezbednosti su nadgledali streljanje“, rekao je lider SRS.

Stav je srpskih radikala da svi koji su vršili zločin treba da odgovaraju, uključujući i mene ako se dokaže, dodao je.

Šešelj je rekao i da bi bio nesrećan čovek da nije optužen. „Sama činjenica da su me optužili znači da sam nešto značio u ovom ratu“, zaključio je Šešelj.