Ruski uticaj raste, pada podrška evropskim integracijama

Vesti 22. feb 201613:47 > 13:50
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ruski uticaj u Srbiji raste, dok je podrška evropskim integracijama opala na manje od 50 odsto, rečeno je u Beogradu na skupu o ruskom uticaju na stabilizaciju, demokratizaciju i evropske integracije Srbije, koji je organizovao Centar za evroatlantske studije.

Direktor istraživanja javnog mnenja, koje je sprovela agencija Ipsos, Svetlana Logar istakla je da su istraživanja te agencije u poslednje dve godine pokazala da raste broj građana u Srbiji koji imaju dobar utisak o Rusiji.

Ona je dodala da mladi preferiraju Zapad u odnosu na Rusiju kada je reč o kulturi, zabavi, školovanju, poslu, zdravstvenom sistemu, modelu zemlje, životnom standardu i slobodi medija i govora.

Na pitanje šta podrazumeva potencijalni savez sa Rusijom, 42 odsto ispitanika je reklo da to uključuje usvajanje ruskog zakonodavstva, što 74 odsto i podržava, među kojima je 31 odsto mladih od 18 do 35 godina.

Ona je dodala i da 53 odsto mladih smatra da bi taj savez podrazumevao usvajanje ruskog političkog sistema, što 77 odsto njih i podržava, dok je 72 odsto onih koji smatraju da savez sa Rusijom znači prisustvo njihovih vojnih baza, što podržava njih 80 odsto.

Skup u hotelu „Metropol“ počeo je minutom ćutanja kako bi se odala počast poginulim srpskim službenicima u američkim vazdušnim napadima u Libiji, kao i Ukrajincima koji su pre dve godine, kako je rečeno, „krenuli u borbu za Ukrajinu“.

Direktor CEAS Jelena Milić ocenila je da „više niko ne može da ospori pad evropskih integracija Srbije“ i dodala da je „novi faktor podrivanja podrške EU sve vidljivija proputinovska opozicija u Srbiji“.