Zagrepčanin i Zrenjaninac stigli u Aušvic posle 12 dana

Vesti 22. feb 201610:09 > 10:20
REUTERS/Pawel Ulatowski

Aktivisti Dalibor Piskrec iz Zagreba i Srđan Papić Đurić iz Zrenjanina stigli su danas, posle 12 dana pešačenja, do Memorijalnog centra Aušvic Birkenau u Poljskoj, u okviru akcije kojom su hteli da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju izbeglice iz Sirije, sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Oni su 10. februara krenuli iz Zrenjanina na međunarodnu pešačku akciju, a kako su napisali na društvenim mrežama, osmesi na licu i radost zbog ispunjenog cilja prestali su kada su došli do bodljikave žice i kapije nacističkog logora iznad koje stoji natpis „Rad oslobađa“.

„Gledajući visoke dimnjake krematorijuma pored gasnih komora i vešala, osećali smo jezu i tugu. Ponovo smo postavili pitanje: kako se u XXI veku, kao rešenje nekog problema, mogu postaviti zid, ograda, bodljikava žica“, naveli su Papić Đurić i Piskrec.

Istakli su da je njihov cilj bio da s minimumom novca, hrane i bez planiranog i obezbeđenog smeštaja, put do Aušvica prelaze kao izbeglice koje su zbog rata napustile svoje kuće i krenule u potragu za mirom.

„Pokušali smo da dosledno predstavimo teške trenutke sa kojima se svakodnevno susreću izbeglice, koje proteklih meseci stižu iz ratom zahvaćenih područja na putu ka zemljama EU i kroz njih“, dodali su aktivisti.

Pešačku akciju organizovali su zrenjaninska Panonska aktivistička organizacija (PAOR), u saradnji s Kikindskom inicijativom mladih i antifašistima iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.