Proslava Dana jezika: Neko upoznao slovački, neko ministarku

Vesti 21. feb 201618:44 > 18:46
Izvor: N1

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je danas i u Srbiji, u kojoj živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezicima. Centralna proslava održana je u Kovačici, poznatoj po slovačkoj nacionalnoj manjini i naivnoj umetnosti.

„Država je posvećena očuvanju jezičkog nasleđa, ali i svesna da još mnogo toga treba da uradi na negovanju upotrebe manjinskih jezika“, tvrde u Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Gužvu u Kovačici pravili su oni koji nisu remetili nedeljene aktivnosti. Većina meštana je, ipak, izmilela iz kuća na proslavu Međunarodnog dana maternjeg jezika. Ipak, neki nisu krili da uz slovački jezik, za dolazak u Kovačicu, postoji još po neki motiv.

„Da upoznam lično moju najomiljeniju ministarku – Jadranku Joksimović“, rekao je istoričar Predrag J. Marković.

Za druge je ipak „Koliko jezika govoriš, toliko vrediš“ bila glavna maksima.

Ministar kulture Ivan Tasovac rekao je u Kovačici da se danas slavi evropska različitost, ali i upozorio da ne treba da se zapostavi ono što imamo kod kuće.

„Ćirilica nije nikakav recidiv prošlosti, niti šovinistički hijeroglif. Ćirilica nije mumija srpskog nacionalnog identiteta“, poručio je Tasovac.

U glavnom gradu su pismo, ipak, ostavili po strani. U fokusu slavlja je očekivano bio jezik, to jest deo od 7.000 maternjih koliko ih u celom svetu ima.

„Junapot! Dober den! Buna zuja! Dobri den! Majmištoro! Dobar den! Guten tag! Dobar den!“, obratila se na proslavi u Beogradu direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović.

Brojke govore da su u protekle dve godine mediji u Srbiji izveštavali na 15 jezika, dok je 11 istih uvedeno u službenu upotrebu u 42 opštine. Ipak, ti rezultati nisu ni na nekoliko sati ujedinili sve nacionalne manjine. Iako pozvani, na proslavu Dana se nisu pojavili predstavnici saveta nacionalnih manjina Bošnjaka i Albanaca.

„Tendencija je da se trudimo da se nacionalni saveti depolitizuju, da što više predstavljaju što veći broj pripadnika nacionalnih manjina, a ne nekakve političke elite“, rekao je Ivan Bošnjak.

Inače, Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovio je UNESCO kao sećanje na studente koji su na ovaj dan 1952. ubijeni u Bangladešu zbog protesta jer njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Kancelarije za ljudska i manjinska prava je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika predstavnicima 41 medija dodelila zahvalnice za medijski doprinos u promovisanju ljduskih i manjinskih prava u prošloj godini. Jedna od zahvalnica pripala je i N1 televiziji.