Zašto se PUPS bacio u "napredan" zagrljaj?

Vesti 19. feb 201618:24 > 19:15
N1

Očito zauzeti razgovorima sa Aleksandrom Vučićem, poslanici PUPS-a u petak su uzeli slobodan dana i nisu se pojavili u Skupštini Srbije. Dojučerašnji koalicioni partneri, poslanici SPS-a i Jedinstvene Srbije, bili su ravnodušni i na PUPS-ov nedolazak u skupštinu, ali i na njihov odlazak iz koalicije.

Koaliciji SPS-PUPS i bukvalno je odzvonilo, jer su mesta u Skupštini, tik do socijalista, rezervisana za poslanike Partije ujedinjenih penzionera ostala upražnjena.

„Meni to, iskreno, nije poznato…“, kaže Đorđe Milićević iz SPS-a, a na opasku novinara da je sigurno primetio da nema poslanika PUPS-a, jer sede pored SPS-a, kaže: „Mislim da ih ima ali ne mogu brojčano da vam kažem, nije na meni da prebrajam poslanike“.

Poslanik Jedinstvene Srbije Srđan Kružević kaže da su poslanici PUPS-a kolege i da ih uvažava, a na pitanje da li postoji ikakva šansa da JS „okrene leđa“ socijalistima, kategorično odgovara: „Ne postoji“.

Opoziciju ne zanima mnogo šta se događa u redovima vladajućih partija: „Potpuno je nebitno da li će PUPS biti u jednoj koaliciji ili u drugoj – svi oni treba da odu“, smatra Aleksandra Jerkov iz DS-a.

„PUPS je jedna interesna organizacija ljudi koji čine rukovodstvo te stranke, oni sigurno ne predstavljaju penzionere Srbije, niti bilo koju društvenu grupu“, komentariše Zoran Živković iz Nove stranke.

Slično misli i Aleksandar Senić iz SDS-a: „Oni traže samo što više poslaničkih mesta i eventualno neke funkcije u izvršnoj vlasti, posle izbora“

Spekuliše se da je do raskida koalicije došlo zbog svađe oko raspodele mandata. PUPS sada ima 12 poslaničkih mandata od ukupno 44 koliko je lista koju predvode socijalisti osvojila na prethodnim izborima. U novom sazivu parlamenta trebalo je da dobiju manje poslanika, srazmerno smanjenoj snazi, što je, kako se čuje, naljutilo Krkobabića i oteralo ga u „naprednji“ zagrljaj.

Kako „skuvati“ koalicionog partnera

Izlaskom PUPS-a, SPS gubi svega dva procenta što je neuporedivo manje od broja mandata koji bi PUPS-u morali da daju, objašnjava urednik NIN-a Nikola Tomić. Snaga socijalista, tvrdi, zavisiće od naprednjaka:

„Ako bude počeo otvoreni lov na socijaliste s ciljem da se spuste ispod 10 procenata, onda je Dačić u ozbiljnom problemu. A, ako SNS iz nekog svog strateškog razloga bude imao milosti prema socijalistima, onda će Dačić, pored SNS, biti verovatno jedina opcija koja će imati dvocifreni rezultat.“

Tek recept glasi: mešajte potencijalnog koalicionog partnera na tihoj vatri, dok ne provri, dodajte malo svežeg PUPS-a, sve to servirajte i uživajte u izborima.