Svađa odbornika: Hoćeš da ćutiš? Da nećeš da me biješ?

Vesti 18. feb 201618:45 > 18:46
N1

Gradonačelnik Čačka i drugi čelnici tog grada ostali su na svojim funkcijama. Iako je opozicija tražila sednicu na kojoj bi ih smenila, nije se pojavilo dovoljno odbornika. Vladajući, jednostavno, nisu došli na sednicu. Čačansku opoziciji čine Dveri, Demokratska stranka, Čačanska opcija i Socijaldemokratska stranka.

Više odbornika, od kojih su neki tradicionalno bili spremni, sa šajkačama na glavama i opancima na nogama, bilo je ispred nego u sali u vreme početka sednice. Do poslednjeg trenutka se sumnjalo u kvorum, a kada su odbornici ušli – sumnje su potvrđene, došlo je 34 odbornika.

„Da bi započela sednica, mora da bude prisutno 38 odbornika! To vam piše u podsetniku koji sam vam dao!“, rekao je Ljubodrag Petković, sekretar Skupštine grada i član SPS.

Potom su privremeni predsedavajući, Boško Obradović iz Dveri i sekretar skupštine nastavili prepirku oko toga šta je čiji posao.

„Ja Vas molim da se pridržavate poslovnika o radu!“, poručio je predsedavajući, a sekretar je upitao: „Kako ako me vi prekidate?“.

Na pitanje predsedavajućeg: „Hoćeš ti da ćutiš, čoveče?“, sekretar je odvatio pitanjem: „Da neće da me biješ?“

Posle novog prebrojavanja – broj je ostao stari. Tada je i opoziciji konačno bilo jasno da neće biti ni sednice, pa samim tim ni pokušaja smene gradske vlasti.

„Šta ih je to uplašilo i zašto se ovde nisu pojavili kada su toliko sigurni da imaju vladajuću većinu i da zapravo još postoje kao vlast u našem gradu?“, upitao je Boško Obradović iz Dveri.

Vladajući se, kažu, upravo toga ne plaše. Onaj kojeg su želeli da smene tvrdi da pritisaka nije bilo.

„Ako ima neko da je pretio, da je pozivao, neka se izjasne, ako sam i ja – nemam niništa protiv da me neko prozove. Niko od mojih saradnika nije nikoga zvao da ne dolaze, to je odbornička stvar, odbornik je vlasnik svog mandata“, rekao je gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić.

Ovaj pokušaj smene gradske vlasti u Čačku nije bio uspešan – sledećeg verovatno neće ni biti s obzirom da grad Čačak, kao i uostalom i sve druge opštine u Srbiji, za otprilike dva meseca očekuju redovni lokalni izbori.