Otac žrtve iz Kontrasta traži dokaze umesto Tužilaštva

Vesti 18. feb 201617:31 > 17:41
N1

Da li je na pomolu preokret u istrazi u slučaju požara u novosadskoj diskoteci Kontrast? Novi dokazi ukazuju na to da objekat ne samo da nije imao građevinsku dozvolu, već je i nelegalno izgrađen na javnoj površini, i kao takav, morao je biti zatvoren. Zanimljivo je da istragu nisu sproveli nadležni, već otac jedne od žrtava požara u diskoteci.

Deo parcele diskoteke, u kojoj je stradalo šestoro ljudi, izgrađen je na zemljištu koje pripada Gradu Novom Sadu. Za Branka Miladinovića, oca nastradale Tamare, to je dokaz da je građevinska inspekcija ovaj objekat morala da zatvori godinama pre nego što je požar izbio.

„Oni su bili dužni da to uklone, odnosno da sruše, ili da rešenjem nalože zabranu upotrebe dok god se to ne reši. Znači, ne bi mogla diskoteka Kontrast da radi i ne bi se ovo dogodilo“, kaže Miladinović.

Činjenica da je Kontrast više od 15 godina radio kao nelegalno izgrađeni objekat nijednom nije spomenuta u istrazi. Posao da to utvrdi bio je posao Tužilaštva, koje to nije učinilo, pa je tako sve spalo na jednog čoveka – oca tragično nastradale devojke.

Čovek koji je preuzeo na sebe ulogu istražnih organa poručuje onima koji su za to plaćeni – nije ni čudo što građani nemaju poverenja u institucije.

„Tužioci uopšte nisu poštovali tužilački kodeks, kršili su javnotužilačku zakletvu, nisu radili po zakonu i ne štite nas građane. Jadno je to da ja kao građanin Srbije moram ovo sam da radim“, kaže otac nastradale Tamare.

On je dokaze predao Tužilaštvu, ali i ministru pravde, gradonačelniku Novog Sada i Gradskom veću. Jedan član tog veća, i sam bivši pokrajinski inspektor, otvoreno kaže da nadzorni organi svoj posao rade nekvalitetno i često – politički.

„Da bi neko vršio nadzor, on mora da bude izuzetno stručno sposoban. Danas, nažalost, sve političke partije, sve, dovode svoje aktiviste da vrše poslove i zadatke u organima državne uprave i imaju javna ovlašćenja. Oni nemaju službenički i profesionalni pristup, već politički“, otvoreno kaže Nikola Ćirović iz Gradskog veća Novog Sada.

Iz nadležnog tužilaštva povodom novih dokaza, samo kratak odgovor – biće provereni.