Pripadnici OVK osuđeni na 120 godina za ubistvo na Košarama

Vesti 18. feb 201614:27 > 14:30
Izvor: AFP

Viši sud u Nišu osudio je prvostepenom presudom, u odsustvu, osmoricu bivših pripadnika OVK na ukupno 120 godina zatvora zbog ubistva petorice vojnika Vojske Jugoslavije u reonu karaule Košare na Kosovu.

Šićem Maljoku, Gaši Džaferi, Gacaferi Demuš, Demu Maljoku, Agon Isufi, Čuni Anton, Abit Ali i Rustem Beriša osuđeni su na po 15 godina zatvora za terorizam.

Oni su proglašeni krivim da su 30. septembra 1998. godine kao pripadnici terorističke grupe „Kobre“ pod rukovodstvom Agima Ramadanija napali dve patrole graničara Vojske Jugoslavije na jugoslovensko-albanskoj granici kada su ubijena petorica, a ranjena šestorica vojnika.

Vojnici na odsluženju vojnog roka Vladimir Radoičić, Miladin Gobeljić i Ilija Pavković, kao i vojnici po ugovoru Miroslav Jocić i Miloš Pavković, ubijeni su u zasedi u reonu karaule Košare. U napadu su teško ranjeni kapetan Goran Loznica i vojnik po ugovoru Goran Simić.

Istog dana, oko sat vremena ranije, poginuo je vođa patrole Milan Bundalo, dok je vojnik po ugovoru Boban Mihajlović teško povređen, a lakše Saša Kostić, Goran Tasić i Slađan Jovanović, kada je njihovo vozilo naišlo na mine koje su teroristi postavili.

Ovo je drugo suđenje pripadnicima OVK. Prvo je održano u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, gde su takođe osuđeni na po 15 godina zatvora, ali je presuda ukinuta i suđenje prebačeno u Niš.