Novi zakon – sportske ugovore overavaju u sudu i kod notara

Vesti 16. feb 201619:33 > 19:45
Izvor: N1

U Srbiji je na snagu stupio novi Zakon o sportu. To znači da će sport biti pristupačniji i transparentniji, kaže ministar Vanja Udovičić. Istovremeno, ovaj zakon donosi novine u vezi sa sportskim ugovorima, koji ubuduće moraju biti overeni u sudu ili kod notara.

Siva zona sporta – to je oblast u kojoj su na snazi ugovori klubova i profesionalnih igrača. Međutim, to bi uskoro trebalo da se promeni doslednom primenom novog Zakona o sportu. Resorni ministar, i sam doskorašnji sportista, tvrdi da razume obim problema.

„Ono što je do sada bila praksa jeste da su igrači imali više ugovora, pa više aneksa ugovora. Upravo zbog toga, mi tražimo da svi ugovori i svi aneksi ugovora budu overeni u skladu sa zakonom. Da, očekujem da se uvede u legalne finansijske tokove“, kaže ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Ti tokovi su i do sada bili legalni, tvrdi bivši direktor „Partizana“ Dragan Đurić. Svakako, priznaje da je neophodna mnogo veća kontrola.

„Mislim da srpski fudbal vapi za tim novim zakonom. Ni pre nisu bili ti ugovori u sivoj zoni, zna se, ako je ugovor potpisan, on mora da se poštuje. U kojoj meri se poštuje, to je sada pitanje. Zato je dobro da postoji zakon koji reguliše sve te obaveze“, smatra bivši predsednik „Partizana“ Dragan Đurić.

Problem sa fudbalskim ugovorima je globalan, a ne lokalan – pre svega jer tu uvek profitira treća strana, kojoj klubovi usled nedostatka novca preprodaju svoje igrače.

„Velike zemlje i velike lige, kakve su portugalska i španska, tamo postoji siva zona koja pokriva između 30 i 60 odsto igrača, veliki klubovi koji vrte preko 100 miliona evra godišnje nemaju vlasništvo nad svojim igračima“, rekao je sportski novinar Vladimir Novaković.

A trenutno najpoznatija takva situacija u Srbiji je slučaj fudbalera Andrije Živkovića, koji je prodat trećoj strani, zbog čega se Partizan suočava sa potencijalnim plaćanjem penala u iznosu od par miliona evra.

Odnos mladog sportiste i menadžera se u Srbiji iz vlasničkog neretko pretvarao u robovlasnički. U budućnosti – to bi trebalo da bude nemoguće, s obzirom da je ugovor o posredovanju sa menadžerima ograničen na dve godine.