Tači: Predsednik Kosova biće izabran do 6. marta

Vesti 15. feb 201610:48 > 10:49
Tanjug/AP/Lajos Soos

Lider Demokratske partije Kosova i kandidat vladajuće koalicije za predsednika Kosova Hašim Tači izjavio je da će predsednik Kosova biti izabran u ustavnom roku, posle 17. februara, i da će biti ispoštovane sve procedure.

On je za Radio-televiziju Kosova (RTK) kazao da će o datumu sednice Skupštine na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, za šta je on za sada jedini kandidat, odlučiti Predsedništvo Skupštine Kosova.

Tači je rekao da je rok za izbor predsednika 6. mart i da će Skupština Kosova „do tančina ispoštovati ustavne i zakonske procedure“.

Prema njegovim rečima, izbor predsednika je nakon oslobođenja Kosova praćen ponekad s pravom ponekad s nepotrebnom galamom, ali je uvek pronađeno rešenje, dok je sada situacija jasna pošto postoji vladajuća koalicija koja ima više od dve trećine glasova.

„Imamo istu agendu. Nemam nikakvu dilemu niti sumnju jer imam puno poverenje u vladajuću koaliciju i vidim izbor kao proces koji treba da bude okončan u redovnom ustavnom roku i uz poštovanje političkog sporazuma, uz poštovanje svih procedura i u jednom transparentnom procesu“, rekao je Tači.

On je izrazio uverenje da će se opozicija osvestiti i da neće ići ka tome da svako političko pitanje iskoristi za partijske interese, jer nasilje nikome neće doneti ni jedan jedini glas, već samo može da šteti Kosovu.

Tači je kazao da vidi sebe kao predsednika s potrebnim političkim iskustvom na domaćem i međunarodnom planu.

„Ja sam vodio vladu u dva mandata i ja sam lider s najviše glasova na izborima. Verujem da imam potrebno domaće i međunarodno iskustvo. Služiću svim građanima Kosova bez razlike. Ispoštovaću sve ustavne odgovornosti i ovlašćenja koje ima predsednik“, kazao je Tači.

On je rekao i da smatra da Kosovo nije u krizi, već da se radi o neregularnom opozicionom delovanju, koje je arbitrarno i koje nema veze s političkom i građanskom tradicijom Kosova.

Takođe, on smatra i da bi ukoliko bi se išlo na izbore vladajuća koalicija ponovo bila pobednik.