Kuća ljudskih prava osuđuje kampanju protiv NDNV

Vesti 14. feb 201613:40 > 13:42
N1

Kuća ljudskih prava najoštrije osuđuje organizovanu kampanju dva vodeća provladina medija, Informera i Pinka, protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i njegovog predsednika Dinka Gruhonjića.

Metod kojim se sa Gruhonjićem obračunava ima sve elemente fašizma i rasizma, osporava se njegovo poreklo, a on sam naziva se nepostojećim imenom koje je izmislio i „patentirao“ pre više godina nacistički sajt Stormfront, navodi se u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Podseća se da je Nezavisno društvo novinara Vojvodine retko mesto slobodne i kritičke misli u Srbiji, ali je i afirmisana institucija borbe protiv ekstremizma, mržnje i netolerancije.

Paralelno sa tim, ministar policije Nebojša Stefanović grubo je napao i vojvođanski javni servis – RTV. Očito je na delu pokušaj cenzure medija putem pretnji, uvreda i poziva na linč sa ciljem gušenja poslednjih ostataka slobodne kritičke misli u Vojvodini. Takvi agresivni i ekstremistički napadi na samostalne i profesionalne medije i novinare u Srbiji ukazuju da se predstojeci izbori neće odrzati u fer i demokratskim uslovima, ocenjuje se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava podseća da je i Slobodan Milošević svoju nacionalističku politiku i osnove svoje autoritarne vlasti počinjao gušenjem medija i progonima novinara u Vojvodini, koja je bila prva žrtva njegove ratne politike.

Pozivamo i predstavnike demokratskih zemalja koji često izriču ocene o uspešnom putu Srbije ka EU, da obrate pažnju osim forme i na suštinske karakteristike društva koje aktuelna naprednjačka vlast i njeni lojalni partijski mediji promovišu u Srbiji, navedeno je u saopštenju Kuće ljudskih prava.