UNS optužio Informer za seksizam prema Oliveri Kovačević

Vesti 13. feb 201610:22 > 10:23
Medija centar Beograd

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je uvredljiv ton kojim je dnevni list Informer pisao o novinarki i urednici Radio-televizije Srbije Oliveri Kovačević. UNS je te napade ocenio kao nedopustive i nazvao ih novim primerom seksizma.

Informer je u današnjem izdanju objavio tekst pod naslovom „Žuta Olja u sukobu interesa“ sa nadnaslovom „Da li je Borkova žena nezavisna novinarka“ u kojem se upućuje na to da je emisija Olivere Kovačević „Da Možda Ne“ proizvod političkih ambicija njenog navodnog partnera.

UNS u saopštenju upozorava da je svođenje rada ugledne profesionalne novinarke na detalj iz njenog ličnog života novi primer seksizma i poseban vid diskriminacije.

„Pristup Informera svodi ženu na izbor partnera i time negira i samu mogućnost profesionalnog identiteta pripadnica ženskog roda. Takav reakcionarni napad na prava žena u Srbiji zaslužuje oštru javnu osudu“, navodi se u saopštenju.

UNS je pozvao i poverenicu za ravnopravnost Brankicu Janković da se ovim povodom oglasi i da jasno kaže „da li stvarne ili izmišljene emocije prema nekom muškarcu mogu same po sebi predstavljati osnov sukoba interesa za jednu ženu“.

Poverenica: Neprimereno omalovažavanje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je krajnje neprimeren način na koji „jedan dnevni list poslednjih dana jomalovažava urednicu RTS Oliveru Kovačević“, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS).

Poverenica upozorava da je nedopustivo da se vređa i krši ljudsko dostojanstvo žene time što se njen privatan život dovodi u vezu sa njenom stručnošću i profesionalnim dostignućima.

„Upravo tekstovima ovakvog tipa promovišu se seksizam, rodni stereotipi i predrasude i na taj način diskriminišu sve žene“, ukazuje Janković.