Davenport: Pred Srbijom je mnogo izazova, ali i prilika

Vesti 12. feb 201614:34 > 14:43
N1

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport rekao je da je Srbija napravila strateški izbor i EU je u potpunosti posvećena da se ona što je moguće brže kreća na evropskom putu, ocenivši da je pred našom državom mnogo izazova, ali i prilika.

Na otvaranju novih prostorija EU Info centra u Ulici kralja Milana u Beogradu, Davenport je rekao da je današnji događaj prilika da se zastane i prepozna da ima mnogo razloga da se bude optimističan kada je reč o evropskom putu Srbije.

Postoji perspektiva da se u ovoj godini otvore i nova poglavlja i zajedno se radi na tome da se Srbija suoči sa izazovima koji su pred njom na tom putu, kao što su reforma javne uprave, pitanja u sferi energetike, ekologije i lokalne uprave, kazao je Davenport.

Prema njegovim rečima, zajednička je odgovornost da bude vidljivije to što Srbija radi na evropskom putu.

Podsetivši da od 2011. godine EU Info centar radi u Domu omladine, Davenport je zahvalio na gostoprimstvu u proteklim godinama i dodao da je shvaćeno da je potrebno novo, malo prepoznatljivije mesto.

Davenport je istakao da se ovaj deo grada naziva i „kod Londona“, i izrazio nadu da će EU Info centar biti dobar sused.

Vidimo dinamičnost u prisustvu EU u Srbiji, rekao je on i podsetio na kancelarije EU u Novom Sadu, kao i to da će kasnije u toku godine biti otvoren i prostor u Nišu.

Daveport je zahvalio ministarki bez portfelja zaduženoj za evropske integracije Jadranki Joksimović, čije prisustvo ovom događaju, kako je naglasio, šalje snažnu poruku o važnosti procesa evroskih integracija.

Joksimović: Strategija komunikacije deo pristupanja EU

Mislim da građani, uz podršku od 48 odsto za pristupanje EU, razumeju da je proces reformi neophodan Srbiji, nezavisno od toga da li je to i kriterijum za članstvo u EU. Dobro je da smo predstavili evropske integracije kao dodatnu vrednost koja nas tera da budemo brži u svojim obavezama, rekla je Joksimović.

Potrudiću se da, pored procesa evropskih integracija, bude vidljiv i deo koji se tiče korišćenja instrumenta predpristupnih fondova, poručila je Joksimović. Joksimović je podsetila da je EU najveći donator bespovratnih sredstava koje Srbija dobija kroz IPA, dodajući da će Srbija u narednih sedam godina dobiti skoro milijardu i po evra za različite projekate.

Verujem da ćemo sredinom ove godine biti u mogućnosti da raspišemo prve prozive za IPARD fondove, koji se tiču poljoprivrede, rekla je ona i iznela očekivanje da će ove godine biti nastavljena dinamika otvaranja poglavlja.

Očekujem da ćemo do kraja juna otvoriti poglavlja 23 i 24, a potom i 25, 26, kao i poglavlja koja se tiču javnih nabavki i industrijske politike. Nezavisno od prevremenih izbora i kampanje, radićemo svoj deo posla što se tiče procesa evropskih integracija. Nastavićemo sve što treba da radimo i u tehničkom mandatu, poručila je Joksimović.

Predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević rekao je da mu je drago što je Delegacija EU izabrala tu opštinu za prostorije centra, ali da se nada da će oni brzo završiti svoj rad, jer to znači da će Srbija postati punopravni član Unije.

Vođa tima EU Info Centra Ljubica Marković rekla je da je glavni informacija i komunikacija, okrenutost građanima i njihovim potrebama da budu obavešteni i prošire znanje o tome šta EU čini u Srbiji i koji su ključni zadaci Srbije na putu ka članstvu u Uniji.