Vučić: Građani Srbije herojski podneli bolne reforme

Vesti 12. feb 201613:52 > 15:51
Podeli:
Izvor: Tanjug/Srđan Ilić

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući spoljnopolitičkog komiteta Senata SAD, senator Bob Korker saglasni su da evropska perspektiva Srbije nema alternativu.

Premijer Vučić zahvalio se na podršci SAD na evropskom putu Srbije, koji je strateški cilj njegove vlade, kao i održavanje tradicionalno prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, Kinom i drugim zemljama.

Vučić je rekao da se Srbija ne boji ekonomskih reformi i da se nada da američki senator „može da iskoristi veliki uticaj koji ima u SAD kako bi pomogao Srbiji da privuče američke investitore“.

„Najteži deo bolnih reformi, koje su naši građani i njihove porodice herojski podneli, već je prošao. Uspeli smo da zaustavimo probleme u našim javnim finansijama. Danas se ne suočavamo sa deficitom koji je Srbiju dovodio na ivicu bankrotstva,on je na nivou nešto iznad zemalja članica EU, a ove godine biće na nivou ispod proseka EU“, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je „najveći nedostatak Srbije nedostatak preduzetničkog duha“, kao i da očekuje pomoć SAD u naporima da se razvije preduzetnički duh i „rizični gen“ i u srpskom društvu, po kome je američka privreda poznata i jedna od najpreduzimljivijih na svetu.

Američki senator je izjavio, nakon sastanka sa premijerom Vučićem, da „bez obzira gde ljudi žive, da li u SAD ili u Srbiji, najbitnije je da imaju dobar i plaćen posao kako bi mogli da odgajaju svoje porodice na adekvatan način“.

„Tu sam da pokažem prijateljstvo građanima Srbije. Pružio sam uveravanja predsedniku vaše vlade da ću učiniti sve što je u mojoj moći da skrenem pažnju američkim privrednicima da počnu da investiraju u Srbiji“, rekao je on.

Korker, kako kaže, veruje u napore premijera Vučića i njegovu viziju o evropskom putu Srbije, jer je to ključ za poboljšanje životnog standarda ljudi.

„Podržavamo napore za održavanje stabilnosti u regionu. Srbija je ključ stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ako je Srbija stabilna, onda je ceo region stabilan“, rekao je američki senator.

Posetu američkih senatora prati reporterka N1 Ana Kaplij:

Mekejn: Srbija će sama odlučivati da li će u NATO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće podizati ograde prema migrantima, ali da nema ekonomske snage za veći prijem izbeglica i za to da za njih bude „parking“.

„Nećemo podizati ograde, to nije evropski ni civilozovano“, kazao je Vučić u Beogradu nakon susretra sa američkim senatorom Džonom Mekejnom.

On je naveo da će Srbija poštovati svako zajedničko rešenje i dogovor kada je reč o migranskoj ruti, ali je ukazao i da nema ekonomske snage da primi na hiljade njih.

Izvor : TANJUG/ Srđan Ilić

Mekejn je kazao da SAD ceni human način na koji je Srbija odgovorila na migrantsku krizu.

Vučić je naveo da Srbija u SAD-u im saveznika na svom evropskom putu i da se ponosi dobrim odnosima sa tom svetskom silom.

„SAD nam pomažu na evropskom putu, što jeste strateški cilj ove zemlje“, kazao je Vučić i naveo da dobri odnosi sa SAD predstavljaju odgovornu politiku aktuelne Vlade Srbije.

Premijer Vučić rekao je da je pozvao američke zvaničnike da pomognu Srbiji u očuvanju mira i stabilnosti koji su ključni za ekonomski razvoj.

Mekejn je rekao da SAD prepoznaju napore Srbije u normalizaciji odnosa sa Prištinom, napretku u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, ekonomskom napretku, kao i posvećenosti Srbije u pridruživanju EU.

On je rekao da će Srbija sama odlučivati o tome da li će se pridružiti NATO-u.

„O ulasku u NATO odlučivaće Srbija i njen narod. Prioritet vam je članstvo u EU. Svako učešće u NATO, koje je više od učešća u mirovnim misijama, o tome će Srbija sama odlučivati“, kazao je Mekejn.

Mekejn je pohvalio i odnos Srbije prema migrantima.

„Cenim to što su migranti dobro zbrinuti. Srpski narod može da bude ponosan na svoju Vladu i način na koji se ona nosi sa migrantskom krizom“, kazao je Mekejn.

Senator Šeldon Vajthaus kazao je da dve zemlje treba da razvijaju medjusobno prijateljstvo i da se nada da „ma koliko su tamne senke oko njih, Srbiju i SAD čeka svetla budućnost“.

Kroker: SAD žele da vide Srbiju u EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa američkim senatorom i predsedavajućim odbora za spoljne poslove Senata SAD-a Bobom Korkerom, sa kojim je razgovarala o evropskom putu Srbije i reformskom procesu koji Vlada sprovodi, saopšteno je iz njenog kabineta.

Joksimović je izjavila da su reforme, pogotovo one koje se odnose na oblast ekonomije i vladavinu prava, od suštinskog značaja za napredak Srbije i društva i dodala da evropske integracije unose dodatnu dinamiku u taj proces.

Ona je takođe istakla i činjenicu da velika većina građana podržava reforme koje Vlada sprovodi u cilju stvaranja moderne i uređene evropske države.

U saopštenju se navodi da predstojeći vanredni izbori neće u velikoj meri uticati na dinamiku evropskih integracija Srbije.

Senator Korker poručio je da SAD žele da vide Srbiju u EU i u tom smislu daju punu podršku procesu evropskih integracija Srbije. On je pohvalio pristup Vlade u rešavanju aktuelne migrantske krize, dok je Joksimović ponovila da se Vlada zalaže za sveobuhvatno evropsko rešenje. Sagovornici su se saglasili da je važno dalje unapređenje ekonomske saradnje unutar Zapadnog Balkana ukoliko se želi stabilnost i napredak regiona.

Senator Korker se osvrnuo na ulogu Vlade Srbije u tom procesu i naglasio da je Srbija faktor stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju.