Širi li Rusija uticaj u Srbiji preko medija?

Vesti 11. feb 201618:40 > 18:42
Podeli:
Izvor: N1

U savremenom ratu velikih sila mediji su jedno od glavnih oružja. Pitanje koliko je Srbija pogodno tlo za tu vrstu borbe istoka i zapada poslednjih godina je sve aktuelnije.

U trenutku kada radio Sputnjik u Srbiji obeleža godinu dana rada sve se glasnije govori o novim ruskim medijima u Srbiji. Da li su to samo medijska nagađanja?

Sputnjik nosi naziv sovjetskih satelita čije je lansiranje u vreme Hladnog rata označilo početak svemirske trke istoka i zapada. A da li je pokretanje radija Sputnjik iliti Saputnik samo početak trke za medijski uticaj u Srbiji, postaće jasnije ako se obistine najave da Rusi u Srbiji otvaraju i televiziju.

„Oni su shvatili, ali sa pet decenija zakašnjenja kolika je važnost medija. Putin je stvorio tu svoju sofisticiranu medijsku mašineriju, Raša tudej, čiji je jedna od filijala i agencija Sputnjik. Tako da mi možemo da se pravimo naivni, a možemo da budemo i realni i da shvatimo da su mediji jedan deo oružja vlada”, kaže Aleksandar Apostolovski, novinar lista Politika.

U savremenom hladnom ratu Rusi to svoje oružje koriste svuda gde imaju interesa, a Srbija im jeste u sferi interesovanja, kaže bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić i član Foruma za međunarodne odnose. Pogotovo posle novih vojnih manevara.

„Kako se NATO širi, Rusija mora da traži nekakve odgovore. I kako je NATO pogazio ono obećanje da se neće širiti čak ni na Istočnu Nemačku, a pogotovo ne na Istočnu Evropu, ili da će doći na ruske granice, Rusija je preduzimala određene mere, od retoričke, preko vojne, a sada su i mediji na dnevnom redu.

Da će se od nekadašnjeg radija Moskva na ultrakratkim talasima, preko Sputnjika, stići i do nečeg trećeg potvrđeno je i polovinom oktobra, kada su Ruski dom i Udruženje za mlade Srbije potpisali sporazum o međunarodno-društvenoj saradnji, koji predviđa, između ostalog, i osnivanje medija.