Zrenjaninci uhapšeni zbog falsifikovanja pola miliona dolara

Vesti 11. feb. 201615:47 > 15:51
Podeli:
Izvor: Freeimages/Ilustracija

Dvojica Zrenjaninaca B.S. (29) i D.Ć. (36) uhapšeni su zbog sumnje da su falsifikovali više od pola miliona američkih dolara.

Od 2014. godine do danas, uhapšeni su organizator i sedam članova ove grupe, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da je u Bačkom Jarku pronađena improvizovana štamparija za pripremu i izradu falsifikovanog novca, a zaplenjeno je ukupno 5.000 falsifikovanih novčanica u apoenima od 100 američkih dolara kvalitetne izrade, koje su pripadnici te organizovane kriminalne grupe izradili.

Nominalna vrednost ukupno do sada oduzetih falsifikovanih novčanica je preko 500.000 američkih dolara, dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, grupa je međunarodnog karaktera, jer su njeni pripadnici deo novca distribuirali u zemljama u okruženju, a falsifikovani novac pronašli su policajci Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

U saradnji sa kolegama iz Češke i Rumunije, 10. septembra 2015. u Brnu, Češka, uhapšeni su D.R. (47) iz Stare Pazove i G.V. (53) iz Zrenjanina, kod kojih je pronađeno 1.300 falsifikovanih novčanica od 100 američkih dolara.

Nekoliko dana kasnije, u Bačkom Jarku otkrivena je improvizovana štamparija, gde je policija pronašla 326 falsifikovanih novčanica od 100 američkih dolara, kao i priručne mašine i mašine za ofset i sito štampu, koje su organizatori kriminalne grupe koristili za izradu falsifikata, sa namerom da ih stave u opticaj, navodi se u saopštenju policije i dodaje da je tada uhapšen i organizator grupe Z.R. iz Zrenjanina.

Policija podseća da su početkom novembra 2015. uhapšena još tri člana grupe kod koga su pronađene 352 falsifikovane novčanice u apoenima od 100 dolara.