Trgovina organima: Tužilaštvo traži svedočenje Nigerijca

Vesti 11. feb 201612:23 > 19:08
Printscreen / GETTV

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije uputilo je nadležnim organima Nigerije zahtev za razgovor sa doktorom Filipom Ndžemanzijem, lekarom koji je izjavio da je Hašim Tači sa Rohasom Okoročom, trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

Zahtev je upućen u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, preko Ministarstva pravde Srbije, navodi se u saospštenju Tužilaštva. Na taj način, kako se precizira, započeo je postupak koji će omogućiti saslušanje lica koje ima eventalna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

Tužilaštvo je u ovom predmetu saslušalo do sada 160 svedoka. U saradnji sa Specijalnim istražnim timom Euleksa, uz podršku institucija Srbije, saslušano više od 200 svedoka na prostoru Srbije.

Specijalni istražni tim sprovodi istragu u više zemalja o zlocinima OVK na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Hagu.

Šta je rekao Ndžemanzi?

U optužbi izrečenoj 5. februara, na konferenciji privatnih i državnih lekara Nigerije, Ndžemanzi je optužio Okoroča, guvernera savezne države Ovele, da je organizovao mrežu za trgovinu ljudskim organima.

On je te optužbe ponovio i u emisiji nigerijske Dženeral entertejment televizije.

„Po prvi put u ljudskoj istoriji, jedna vlada je sama stvorila kartel krijumčara organa. Guverner je organizovao mrežu državnih bolnica da bi olakšao presađivanje krijumčarenih ljudskih organa. Njegovi saradnici iz Turske, Kosova, Hrvatske i drugih zemalja ovde imaju savršenu infrastrukturu“, rekao je Ndžemanzi.

On smatra da je reč o međunarodnoj mreži sa Okoročom na čelu.

„Bivši premijer Kosova Hašim Tači je glavni čovek za krijumčarenje u Evropi , a on je prijatelj Okoročea“, tvrdi Ndžemanzi.

Informacije o trgovini organima potekle su od bivše tužiteljke haškog tribunala Karle Del Ponte koja je u knjizi „Lov, ja i ratni zločinci“, napisala da je deo mlađih zatvorenika u dobroj fizičkoj formi, sa kojima su postupalo posebno pažljivo, zatvaran na posebnim mestima.

„Takav je bio Burel i okolina, gde se na 20 kilometara od grada nalazila ‘žuta kuća’… Jedna prostorija unutar ‘žute kuće’ bila je opremljena kao operaciona sala. Tu su hirurzi vadili organe zatvorenicima. Te organe su zatim, prema tvrdnjama izvora, slali preko aerodroma Rinaz, u blizini Tirane, hirurškim klinikama u inostranstvu, kako bi bili presađivani pacijentima koji su za to platili. Jedan od onih koji su davali informacije lično je obavio jednu isporuku na aerodromu“, piše u knjizi Karle del Ponte.

Američki novinar Majkl Montgomeri prvi je objavio informacije o trgovini organima. Sve dokaze koje je prikupio predao je Unmiku, da bi potom sa njima otišao na mesto zločina, gde je prisustovao uviđaju

„Mi smo išli s njima, pronašli su neke dokaze, posredne dokaze medicinskih intervencija. Pronašli su i tragove krvavih mrlja u toj kući. Međutim, to i dalje nije bio dokaz. Dokazi prikupljeni u žutoj kući poslati Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hag kasnije su uništeni, a nikada nisu analizirani“, izjavio je Montgomeri u septembru 2015. godine.

Međunarodna zajednica odreagovala je tek kada je Komitet za ljudska prava Saveta Evrope usvojio izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Kako je Marti naveo, svi su znali za zločine koje je počinila OVK, ali je on prvi detalje o tome stavio na papir.