Ima li volje za profesionalizaciju javnih preduzeća?

Vesti 11. feb 201609:41 > 10:02
N1

Ministri ili premijer treba da kažu da li ima volje da se profesionalizuju javna preduzeća, smatra Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija, komentarišući predlog zakona o javnim preduzećima.

Vlada Srbije je na sednici u subotu usvojila predlog Zakona o javnim preduzećima. Predstavljajući njegov nacrt, ministar privrede Željko Sertić poručio je da je interes vlade da uvede red u javnim preduzećima i najavio strogu kontrolu njihovog poslovanja od 2016, kao i uvođenje korporativnog upravljanja po ugledu na privatan sektor.

Zlatko Minić zamera vladi što nije bilo javne rasprave o zakonu i dodaje da ni prethodni nije bio loš, iako je imao nedostatke.

„Samo se odjednom pojavio poziv na sastanak u Privrednoj komori, mi smo proučili zakon i ukazali da ima dosta nedostataka, iako to nije bila javna rasprava. Predlozi su mogli da se pošalju, poslali smo jednu opsežnu analizu i pokazali da postoje brojni nedostaci“, kaže Minić.

On smatra da vlast želi da se taj zakon usvoji pre izbora i raspuštanja skupštine, što će se i desiti, ali da bi bilo dobro da se u Skupštini usvoje neke promene.

„Neke stvari su popravljene u odnosu na prethodni tekst, pitanje je hoće li se i promeniti. Mi smo imali već zakon da se na konkursu bira direktor, ali neki konkursi ni danas nisu završeni, iako traju već dve godine. Okončano je nekoliko konkursa, većina nije. Ono što je jako dobro što komisija za izbor direktora utvrđuje listu tri kandidata za direktora i šalje ministarstvu koje bira prvog sa liste, ako on ne može, onda sledećeg. Ranije je moglo da vlada izabere bilo koga sa liste ili nikog“.

Što se tiče izbora članova komisije, Minić kaže da nije napravljen veliki napredak, a iako su oni predložili da članovi ne mogu da budu stranački funkcioneri, to se u zakonu ne pominje.

„Recimo, političari će moći da zamrznu partijsku funkciju i onda budu direktori javnih preduzeća, ne znam kako će to izgledati u praksi. Mi smo predložili da se izbaci ta odredba zamrzavanja funkcije“.

Prena novom zakonu je propisano da je rok za vršioca dužnosti direktora godinu dana, a da jedna osoba ne može da bude dva puta v.d. Kako navodi Minić, ostali kriterijumi, koji se tiču znanja i iskustva, su ispoštovani.

On kaže da je tek nekoliko manjih primebdi prihvaćeno, ali da suštinske nisu i da se nada da će kroz amandmane biti prihvaćene neke.

„Naš utisak je da će se zakon normativno poraviti, nije to ništa revolucionaro u odnosu na prethodni, ali ključno je da vidimo da li će se primenjivati“, navodi Minić.