Dačić: Ako svi zatvore granice za izbeglice, i Srbija će

Vesti 09. feb 201615:16 > 18:25
Podeli:
Izvor: MSP

Ključna poruka Sebastijana Kurca u Beogradu bila je da će režim na granicama duž balkanske izbegličke rute morati da se menja, jer Austrija želi da smanji broj izbeglica. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će, ukoliko pojedine zemlje zatvore svoje granice za prijem migranata, i Srbija morati da donese sličnu odluku.

Šta je najmlađeg šefa diplomatije u Evropi nateralo da za godinu dana treći put dođe u Srbiju? Ovoga puta, najviše – izbeglice. Austrija nije spremna za novi talas nalik prošlogodišnjem, isključiv je Kurc, i očekuje od država zapadno-balkanske rute da uspore migracije.

Rekao sam juče u Bosni i ponavljam u Srbiji – kada je reč o izbeglicama kod vas će doći do promene situacije. A Austrija je spremna da pomogne Srbiji i Makedoniji da redukuju priliv izbeglica“, poručio je Kurc.

Na nove okolnosti, šef srpske vlade odgovara po starom.

Zidove da podižemo nećemo, ali ćemo našu granicu znati i umeti da zaštitimo“, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Ipak, koje konkretne mere čekaju Srbiju – ne zna se. Predsednik vlade priželjkuje sveobuhvatno, evropsko rešenje, ali strahuje da od toga ništa biti neće.

Ista tema bila je u fokusu gosta i njegovog srpskog kolege Ivice Dačića, koji je daleko oštriji od predsednika Vlade.

„Ti ljudi neće moći da budu stacionirani ovde“, rekao je Dačić posle sastanka sa austrijskim ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom.

Akcioni plan ostao je u senci polemike o izbegličkoj krizi. Srbija i Austrija su se akcionim planom obavezale da će nastaviti saradnju i na polju investicija, evropskih integracija, ali i obrazovanja. O dualnom obrazovanju potpisan je i sporazum, prema kojem će Austrija u tri godine pred nama pomoći saradnju srpskih kompanija i srednjih škola.