Demokrate traže ostavku načelnika Komunalne policije

Vesti 08. feb 201615:20 > 15:25
Podeli:
Izvor: N1

Odbornici Demokratske stranke zatražili su u Skupštini Beograda ponovo ostavku načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića.

Ombudsman Janković je ranije utvrdio da je u postupanju Komunalne policije Beograda prema novinarskoj ekipi Meže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) 21. oktobra 2015. godine bilo nedostataka, od kojih se najznačajniji odnose na nezakonito oduzimanje predmeta i brisanje snimaka iz fotoaparata.

Takođe, preporuka je upućena Gradskoj upravi i Komunalnoj policiji i zbog postupanja komunalne polciije prema novinarskoj ekipi sajta „Istinomer“ 25. septembra 2015. godine.

Skupština grada Beograda dala je danas saglasnost na plan rada komunalne policije za 2016. godinu, a rasprava o toj tački dnevnog reda bila je povod da za polemiku odbornika opozicionih stranaka i odbornika vladajućih stranaka o radu komunalne policije.

Odbornik DS-a Zoran Alimpić rekao je da bi načelnik Komunalne policije trebalo da podnese ostavku, a ne da ga razreše po preporuci ombudsmana.

„Ne mogu da zamislim da načelnica Gradske uprave ne bi mogla da prihvati preporuku zaštitnika građana“, kazao je Alimpić.

On je čestitao Ristiću na pobedi na plivanju za Bogojavljenski krst i dodao da je tu čvrstinu i snagu trebalo da pokaže sada i podnese ostavku.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević kazao je Alimpiću da je trebalo da razmišlja o ombudsmanu kada je ranije davao preporuke.

Alimpić je na to odgovorio da u planu rada komunalne policije nije predviđeno da se oduzimaju fotoaparati i ocenio da su komunalni policajci postali „represivni organ“.

 „To nema u planu rada, a to se radilo prošle godine“, kazao je on i dodao da plan rada komunalne policije treba da se zasniva na analizi rada prethodne godine.

On je podsetio da se tek očekuju izmene Zakona o komunalnoj policiji i da će ako se usvoje zakonske izmene morati da se menja i plan rada.

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su i Predlog plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd.