Svedok: Staro sajmište bilo ustaški, a ne Nedićev logor

Podeli:
Izvor: Tanjug/Srđan Ilić

Svedočenjem nekadašnjeg profesora istorije civilizacije na Zagrebačkom sveučilištu i bivšeg člana SKOJ-a, Žarka Vidovića, nastavljen je proces za rehabilitaciju predsednika Vlade Srbije u okupaciji Milana Nedića. Vidović je izneo svoja iskustva iz Drugog svetskog rata i doveo u pitanje niz istorijskih činjenica.

Uporedo sa procesom, ispred suda, ali i u još tri grada Srbije, održani su protesti.

Logor Staro Sajmište bio je ustaški logor, a ne logor Nedićeve Srbije. Milanu Nediću sudili su Englezi, kako bi Srbiju naterali da pristupi onome što se danas zove NATO. Srbi iz Bosne su spas tražili u Nedićevoj Srbiji, a od ustaša su ih štitili Nemci – ovo je deo svedočenja Žarka Vidovića koje bi, prema mišljenju predlagača rehabilitacije, trebalo da pokaže da Nedić nije bio saradnik okupatora, već se žrtvovao za Srbiju. O ključnim tvrdnjama Vidović ipak nije imao direktna saznanja.

„Tetke moje supruge i moja supruga su mi pričale da su tokom čitavog rata bile smeštene u Banji Koviljači gde su imale besplatnu hranu i smeštaj… Nakon završetka rata, moji studenti kojima sam predavao su mi pričali kako su se spasili zahvaljujući Nedićevoj Srbiji”, naveo je on u svom iskazu.

Vidović, koji je u vreme rata bio u Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u Sarajevu, naveo je da su ga ustaše uhapsile sa još oko 2.500 do 3.000 ljudi, i uputile ka logoru u Jasenovcu, ali su ih SS jedinice presrele, odabrale njih oko 800 i transportovali ih za Zemun koji se nalazio na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske.

„U Zemunu nije bilo nikakvog uticaja Nedića, osim ako je bio u nekom dogovoru s Pavelićem, što je meni malo verovatno“, rekao je Vidović na ročištu u Beogradu.

Vidović je rekao da je kao član Pokreta narodnog spasa koji je ostao „odan Jugoslaviji“ pomagao Srbima da iz Sarajeva odu u Srbiju vozovima.

„Mi smo tokom rata kupili Srbe u Sarajevu koliko je moguće da se spasu od ustaškog klanja. To nasilje nad Srbima bilo je toliko očigledno da je u spas Srba ustao komandant Nemačke u Sarajevu“, ispričao je svedok.

Sledeće ročište zakazano je za 14. mart, kada će kao svedok biti saslušan tadašnji predstavnik Uprave iseljavanja Slovenaca Nikola Milovančev. Nakon koga bi o Nedićevoj ulozi u tadašnjoj Srbiji trebalo da se izajsne i istoričari Bonjan Dimitrijević i Kosta Čavočki.

Izvor : Tanjug/Srđan Ilić

Praunuk Milana Nedića, Aleksandar smatra da sam početak procesa predstavlja pobedu. „Samim tim što neke istorijske činjenice koje su do sada bile izvrnute, koje su učene od strane KPJ i ljudi koji nisu voleli Srbiju, došle su da budu drugačije“, rekao je on.

Nedić je rekao je da je današnji svedok dokazao da je najveća zabluda da je Nedić držao logor na Starom sajmištu.

„Porodica Nedić je danas odnela pobedu. Dokazano je da Milan Nedić nije imao veze sa progonom Jevreja“, rekao je praunuk i doda da će na jedno od ročišta doći i akademik Aleksandar Bjelić, potomak Jevreja koje je Nedić tokom rata spasao.

Advokat zastupnika rehabilitacije Zoran Živanović rekao je da je odustao od poziva svedoka iz Slovenije Uroša Šušteriča zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i starosti, što ga onemogućava da dođe iz Slovenije.

Ispred Višeg suda u Beogradu okupili su se predstavnici Komunističke partije, SUBNOR-a i nevladine organizacije „Žene u crnom“ koji su protestovali protiv Nedićeve rehabilitacije. S druge strane, bilo je i nekoliko mlađih osoba koje su nosili transparente „Spasavanje Srba nije zločin“, a sve okupljene obezbeđivala je policija.

Tokom suđenja, oni koji su za rehabilitaciju i oni protiv, vikali su jedni drugima da su izdajice.

Omerović: Zaustaviti rehabilitaciono ludilo

Predsednik Skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenio je da pokušaj rehabilitacije Nedića nije ništa drugo nego rehabilitacija fašizma.

“Kao država koja je dala ogromne žrtve u borbi protiv tog zla, moramo zaustaviti rehabilitaciono ludilo koje je zahvatilo Srbiju. Ne smemo dopustiti da se antikomunizam izjednači sa antifašizmom. Svi znaju ko je od početka Drugog svetskog rata bio na strani antifašističke koalicije – Titovi partizani, i ko je pobednik u tom ratu”, podsetio je Omerović.

Takođe se, kako je naveo, zna uloga Nedića u ćošćenju Srbije od Jevreja čime se, podseća Omerović, i pohvalio u dopisima Hitleru.

“Njegov državno-policijski aparat u službi nacističke politike je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi, među kojima je najviše Srba. Sramota je za državu Srbiju da se čak pokušava rehabilitovati neko ko čak nije ni osuđen. Ovo je cirkus od prekrajanja istorije, sa zaštićenim svedocima – istoričarima, ljubiteljima fašista i njihovih saradnika”, poručio je Omerović.

“Ako ne sprečimo ovu sramotu, ponovo ćemo ubiti sve one koji su bili krivi samo zato što ih je Nedićev sistem fašističkog zla okarakterisao kao neprijatelje novog poretka”, zaključio je predsednik Skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava.