Joksimović: Predrasude o ulozi Turske u Sandžaku

Vesti 08. feb 201609:45 > 09:48
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednica Centra za spoljnu politiku (CSP) Aleksandra Joksimović ocenila je da u domaćoj javnosti postoje predrasude o ulozi Turske na zapadnom Balkanu, pogotovo u Sandžaku.

Ona je u programu Sto plus radija naglasila da je u Sandžaku mnogo manje turskih investicija, nego što postoji percepcija o njenom uticaju na muslimansko stanovništvo u celoj regiji.

„Kada govorimo o Sandžaku, možemo reći da tu više postoji veza u kulturološkom smislu, nego što Turska ima direktan uticaj kroz investicije ili donacije“, rekla je Joksimović.

Prema njenoj oceni, takve predrasude u Srbiji su vezane za istorijski kontekst.

„Drugi paket predrasuda nastao je 90-tih godina prošlog veka, kada je Turska aktivno podržavala neke strane u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Tada je nastalo uverenje i strah da Turska radi suprotno interesima Srbije, odnosno da bi Turska takvu ulogu mogla da igra i u Sandžaku“, rekla je Joksimović.

Joksimović smatra da razloga za takvu vrstu bojazni, u ovom trenutku, „apsolutno nema“.

„Ukoliko je Turska spremna da načini ozbiljnije investicije i donacije u Sandžaku, ne vidim razlog da odnosi Srbije i Turske ne idu uzlaznim tokom“, zaključila je Joksimović.